ГЕРБ пита Орешарски за бежанска вълна от Сирия

04 септември 2013 в 08:13 1593 0

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

На първото си заседание депутатите се очаква да обсъдят законопроекта за корпоративното подоходно облагане и предложенията на ГЕРБ за изменение на Наказателния кодекс.

Очаква се в пленарна зала да бъде представен доклад за състоянието на енергетиката у нас и отчет на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. От ГЕРБ пък поискаха премиерът Пламен Орешарски да бъде изслушан в пленарната зала за подготовката на страната ни да поеме бежанска вълна от Сирия. 

От Атака вече внесоха в деловодството на парламента проекторешение на декларация за запазване на неутралитет на България, при евентуален военен конфликт. От ГЕРБ пък поискаха премиерът Пламен Орешарски да бъде изслушан в пленарната зала за подготовката на страната ни да поеме бежанска вълна от Сирия. 

Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че страната ни ще бъде изправена пред хуманитарна криза, ако не се вземат бързи мерки за намирането на подслон на постоянно прииждащите, главно сирийски, нелегални емигранти. До момента броят на сирийските бежанци е 1 400, което представлява около 70-80% от всички нелегални емигранти в България. За последните 24 часа например 25 от общо 56 бежанци, преминали на българска територия са от Сирия. По думи на Йовчев местата в лагери отдавна са свършили. В момента се оглеждат бивши казарми, за да се изясни в кои от тях би могло да пребивават потърсилите подслон у нас емигранти. Също така има идея да се създадат палаткови лагери, в които да бъдат настанявани бежанците, но по думи на Йовчев не е желателно да се стига дотам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови