Quantcast

Гърция затваря границите си, чакаме увеличаване на бежанците

Последна промяна на 24 септември 2013 в 09:32 5767 13

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Между 10 и 11 млн. лв. месечно би струвало на бюджета затваряне на българската граница за бежанци.

Това прогнозира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНР.

По думите му, за да бъде обхваната цялата граница, са необходими допълнително около 3000 служители. Лазаров обясни, че едва 58 км от границата се охраняват с помощта на видеонаблюдение.

"В момента се разширява обхватът на тази система, но това ще стане бавно във времето. От друга страна обаче 30% от лицата, които влизат, обикновено са деца, придружени от майките си, т.е. на практика имаме над 50% жени и деца. Дори и да разположим грубо казано жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата – как ще реагираме. Имайте предвид, че към нас ще се насочат всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия", каза Лазаров.

Той обясни, че Гърция е затворила границата си и бежанците са избрали пътя по море. "Но вследствие на засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция, аз очаквам този поток да се насочи към България", допълни главсекът на МВР.

Лазаров каза още, че към момента в страната ни има 4500 бежанци и припомни, че критичното ниво е 5000. "От там следва процедура при която ще искаме солидарно отношение от останалите държави членки на ЕС за транспортиране на част от тези бежанци на тази територия", каза още главният секретар на МВР.

В момента се създават места за първоначален престой до 24 часа в Елхово в Елхово, откъдето бежанците отиват в разпределителен център. Там се извършва оценка на всеки един минал границата нелегално, извършват се медицински прегледи и се събира информация за това какви са мотивите и причините за преминаване на границата. От това зависи накъде ще бъде разпределен всеки един от заловените на границата бежанци. "Работим във Враждебна, на Военна рампа в София, където се работи по настаняването на лицата. Отделно в бившите казарми в Момчилград за около 1000 души също се създават предпоставки да приемат част от този миграционен натиск, така че имаме вече около над 2000 места, които ще развием в перспектива. В Харманли имаме изграден лагер, който е определен още в първите данни за създаването на кризисната ситуация", каза Лазаров.

Той обясни, че МВР работи по доказан модел за борба с тероризма, който позволява да се направи профил на бежанците. "Наличието на този риск върви паралелно с кризата, но това, което правим ние е да работим по модела, който са предоставили нашите европейски и евроатлантически партньори и се стремим и сме създали абсолютно същия алгоритъм, който ползват и те за борба с тероризма, за борба с кризи и всички мерки, които сме взели", каза още той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2013 в 15:23

Опитват се да им диктуват, но те си имат достойни управници...

24.09 2013 в 15:06

Като се ръководим толко от Брюксел,да им ги изпратим.Гърците никой не им диктува какво да правят и все са в печеливша позиция.

24.09 2013 в 14:16

еее, ама Гърция е държава, която си защитава и винаги е защитавала националните си интереси, а ние какво сме? Едни чиновници мрънкат за "хилядите обективни причини". Или: ами какво ще каже Брюксел! Къде са държавниците-патриоти?!

24.09 2013 в 13:46

Ми да я затворят бе! Тия боклуци хич даже не ни трябват! Даже още не дошли и почнаха глава да надигат. Я там или обратно да ги връщат или па като им е толкова зор на Европата да ги товариме на влак (че повече народ събира) и право при тях дееба. Незнам си колко му била издръжката на боклука. А издръжката на майка ми дето е пенсионерка? А на другите пенсионери и на неработещите, А? А това, че изобщо НЕ е ясно що за хора пристигат изобщо?

24.09 2013 в 13:18

аз много отдавна бях забелязал че границата при резово се пази само от турска страна, от нашата или бяха много добре скрити или изобщо ги няма :) все пак родното изобретение "скатавка" в казармите е измислено и съм сигурен че умело се прилага и до ден днешен.
но най забавното е че май по бързо се минава границата ни с турция през гората отколкото през КППтата .
Но ако гърците са намерили начин да си затворят границата и ние можем да го направим, тия военни за какво са? те и сега си получават заплатите, сега просто ще вършат малко работа. И понеже сме хора - пак ще се пускат бежанци, просто ще им се контролира бройката.
Преди немного години по границите разтрелваха хората като кучета сега изведнъж не можем да я пазим нямаме достатъчно камери?!?!

24.09 2013 в 13:07

Хи,хи, хи 900 лева транспорт, санитарни пакети, хигиена и консумативи...За ядене пари не видях, но за тоалетна хартия - бол...

24.09 2013 в 11:39

Това с бежанците ще се окаже една много добра сделка за българските политици ( продажници) на които Българи отдавна не им трябват!!!

24.09 2013 в 11:37

"В момента за всеки бежанец у нас държавата отделя по 200 лв. за медицинско обслужване; по 602,10 лв. за санитарни пакети и транспорт; по 282,57 лв. за хигиена и консумативи. Ако всичко се събере се получават 1084,67 лв."

А колко струва издръжката на стотици хиляди "бежанци"?
Сирийската арабска република
Население (пребр., 2012) 22,530,746

24.09 2013 в 10:39

Излиза, че затварянето на границата е по-скъпо от приемането на бежанци. Както Анна изчисли 2200лв за бежанец при затварянето на границата срещу 1000 и нещо лева (както казват официално) за бежанец при незатварянето й.

24.09 2013 в 10:36

Na vsi4ki po edin pasavan i obratno otkudeto sa!!!!!!!