ЕС помага на Гърция за сирийските бежанци

Мая Младенова 24 септември 2013 в 14:36 3395 4

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Гърция решава проблема с бежанците от Сирия с помощ от Европейския съюз, съобщава БНР.

Засега границата между Гърция и Турция не е затворена, но няколко пъти са увеличени частите за охрана. Четири пъти се увеличи броят на граничарите в района, а по река Марица има издигнати плаващи прегради. В помощ на гръцките гранични власти са групи на европейската мисия за подпомагане на граничния контрол "Фронтекс". Части на армията, съвместно с гранична полиция, охраняват местата в района на Еврос, откъдето се извършва нелегалният трафик на хора.

Още при започване на кризата в Сирия през Турция в гръцка територия преминават ежедневно няколкостотин бежанци, които се настаняват в местата за временно приемане на бежанци по най-близките острови. Политиката на гръцките власти е установяване на самоличността на бежанците, както и недопускане на екстремистки елементи да получат статут на бежанци.

Засилена е и охраната по гръцките острови, откъдето е най-силната вълна на нелегално влизане в страната. Правителството в Атина реагира на проблема с бежанците в пълен синхрон с решенията на Европейския съюз, а също и с помощ от Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови