ЕС помага на Гърция за сирийските бежанци

Последна промяна на 24 септември 2013 в 14:36 2575 4

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Гърция решава проблема с бежанците от Сирия с помощ от Европейския съюз, съобщава БНР.

Засега границата между Гърция и Турция не е затворена, но няколко пъти са увеличени частите за охрана. Четири пъти се увеличи броят на граничарите в района, а по река Марица има издигнати плаващи прегради. В помощ на гръцките гранични власти са групи на европейската мисия за подпомагане на граничния контрол "Фронтекс". Части на армията, съвместно с гранична полиция, охраняват местата в района на Еврос, откъдето се извършва нелегалният трафик на хора.

Още при започване на кризата в Сирия през Турция в гръцка територия преминават ежедневно няколкостотин бежанци, които се настаняват в местата за временно приемане на бежанци по най-близките острови. Политиката на гръцките власти е установяване на самоличността на бежанците, както и недопускане на екстремистки елементи да получат статут на бежанци.

Засилена е и охраната по гръцките острови, откъдето е най-силната вълна на нелегално влизане в страната. Правителството в Атина реагира на проблема с бежанците в пълен синхрон с решенията на Европейския съюз, а също и с помощ от Брюксел.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2013 в 16:51

България трябва да предостави на сирийците САМО временна закрила. На идващите от другите части от Африка - да ги третира като незаконни емигранти.

24.09 2013 в 15:12

И при предишното управление с мандата на БСП ни спряха парите и сега го правят. Няма нищо учудващо. Дано не ни замразят и членството в ЕС. Но ...."Всеки народ заслужава управниците си".

24.09 2013 в 14:50

А ние понеже сме цъфнали и завързали и няма кой да скръцне със зъби- да си се оправяме сами.

24.09 2013 в 14:45

"Правителството в Атина реагира на проблема с бежанците в пълен синхрон с решенията на Европейския съюз, а също и с помощ от Брюксел."
А за нашето правителство не искат и да чуят !