Синодът продължава избора на кандидати за патриарх

16 февруари 2013 в 08:42 1098 0

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

Светият синод на Българската православна църква ще продължи днес с избора на тримата митрополити, които ще участват във вота за патриарх на 24 февруари.

Вече е известно името на един от номинираните - това е Старозагорският митрополит Галактион

За него се знае, че има досие, което е унищожено, защото нямало оперативна стойност. От вербовката е останало само картонче, от което е ясно, че той е бил агент Мишо. Известен е с това, че произвежда за архонт Слави Бинев. 

Около него имаше и скандал с участието му в тъканна банка "Остеоцентър", където беше консултант по въпросите за донорството. От 2007 година той не дава интервюта. 

От общо 16 тура в петък на вота в шест от тях Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил получиха по 9 гласа и така не им достигна по един глас, за да бъдат избрани за другите двама кандидати за патриарх.

По непотвърдена информация четирима митрополити Николай, Калиник, Игнатий и Григорий гласуват срещу митрополит Кирил и той не събира необходимите гласове. Тази четворка се оформи веднага след смъртта на патриарх Максим и тогава също гласуваше срещу митрополит Кирил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови