Връзките с бизнеса и луксът очернят Църквата

Последна промяна на 07 февруари 2013 в 15:04 1425 3

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

Връзките с бизнеса и луксозният живот, които демонстрират висшите духовници, са най-сериозният проблем на Българската православна църква (БПЦ).

Това сочат данните от проучване на "Галъп Интернешънъл", свързано с предстоящия избор на нов патриарх.

В изследването са анкетирани 1017 пълнолетни граждани в периода между 4 и 10 януари 2013 г.

"Ролекс" и "Линкълн"

Като най-сериозния проблем за БПЦ 40% от анкетираните отбелязват лукса и връзките с бизнеса.

31% смятат, че проблемът на Църквата е в ограничения достъп до обикновените хора.

Намаляването на ролята на религията в съвременното общество и принадлежността на някои от духовниците към Държавна сигурност (ДС) също са сред основните проблеми на БПЦ, смятат българите.

Като проблем се отчита и дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на хората и др.

Важен ли е Патриаршеският събор

Изследването на "Галъп" посочва още, че въпреки скептичното отношение към Патриаршеския събор, по-голяма част от българите смятат, че изборът за нов патриарх има значение.

52% от участниците в проучването отбелязват, че изборът на глава на БПЦ има "по-скоро голямо значение за българите"

23 % са посочили, че "има по-скоро малко значение за България", а 25% са отговорили с "Не мога да преценя".

"Очевидно, темата запазва принципната си значимост за мнозина, но е остананала далеч от ежедневието до този момент", коментират от "Галъп".

България не обсъжда избора за патриарх

Повечето българи не са обсъждали въпроса с приятели или в семейството.

63% от анкетирани посочват, че не се е случвало да говорят за избора на новия патриарх с близки и познати. Само за 26% от общо 1014 души са дискутирали темата за Патриаршеския събор.

Сред по-младите българи темата с избора на нов патриарх почти не е важна, уточняват още от "Галъп".

Новият патриарх на БПЦ ще бъде избран 24 февруари. Седмица преди това, на 16 февруари, Светият синод ще обяви тримата митрополити кандидати за патриаршеския стол. 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2013 в 17:26

Изборът на новия патриарх ще бъде огласен с черен дим от комина на синода – с димът от изгорените „ДС” и „КГБ” досиета.

07.02 2013 в 19:03

Очерня се само в очите на хората, на които тъй или иначе в очите им е черно.

07.02 2013 в 17:02

Откакто Църквата изобщо я има, тя сътрудничи на Държавата. Прочее, БПЦ затова я и има - за да сътрудничи на българската държава, а не на който в момента е шеф някъде в Рим. По турско време е сътрудничела на османската администрация и тн. Това не може да е проблем на Църквата като такава.

Откакто Църквата изобщо я има, тя получава дарения от по-заможните хора. Също, според възможностите им, получава и от по-скромните хора от паството. Ако някой е крив, че това второто почти не се забелязва, причината е повече в разпределението на доходите и по-малко в Църквата. Папските кюрета даже си имат норма - 10%. Да дадеш повече е изхвърляне, да дадеш по-малко е пренебрежение. В православните църкви се разчита по-скоро на личната преценка на миряните, но принципът е същият - богатите повече, бедните - по-малко. И това не е проблем на Църквата като такава.

И също така, откакто Църквата изобщо я има, служителите и са относително заможни. Цензът им е висок, а работата - отговорна и често неблагодарна. И това не може да е беда, както не е било много столетия наред.

Беда е мутризирането на Църквата. Архонтите са само върхът на айсберга.
Беда е радикализирането на Църквата. Митрополит Николай би намерил общ език с всеки талибански водач.
Беда е търсенето на лесни цели - да заклеймим някого, дето всички го знаят че не е стока. По животрептящите, но сложни проблеми на обществото (морал, корупция) - ни думичка.

И нито атеистичното управление на държавата им е криво (то и трябва да си остане такова), нито сектите (те само запълват вакуума). Уважението сами трябва да си го извоюват (и няма да стане със задължително вероучение), поповете сами трябва да се потегнат.

Те така.
 
X