Целият Синод влиза в борбата за патриарх

Борислава Бибиновска 15 февруари 2013 в 14:14 2158 1

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Нито един митрополит не се отказа от битката за патриаршеския пост, стана ясно след първите два тура гласувания на заседание на Светия синод тази сутрин. Очакваше се сутрешният вот да даде отговор на въпроса кои трима митрополити ще се кандидатират за патриарх.

Според информацията, която даде синодът, засега всички с изключение на Пловдивския владика Николай, който няма навършени 50 години, и Доротолският Амвросий, който управлява епархията си от по-малко от 5 години, продължават надпреварата за избор за тримата кандидат-патриарси.

От 10 ч насам висшият клир е преминал през 2 тура на гласуване, като предстои трети тур. 

До този момент обаче никой от 13-те митрополити не е събрал нужното мнозинство от гласовете на 2/3 от членовете на Светия синод или поне 10 гласа, за да получи официално номинация за Патриаршеския събор, който ще се проведе на 24 февруари.

По неофициална информация на БНР един от кандидатите за глава на Църквата вече е определен. Това е Старозагорският митрополит Галактион, който на третия тур от гласуването е получил нужните 10 гласа.

"24 часа" съобщава, че след него с по 9 гласа се нареждат Русенският Неофит и Ловчанският Гавриил. Информацията не е потвърдена официално от Св. синод.

Още преди седмици Сливенският митрополит Йоникий, Врачанският Калиник и Великотърновският Григорий вече обявиха, че не желаят да участват в надпреварата за патриарх. Митрополит Йосиф също обяви, че официално ще поиска отвот на кандидатурата си. Днес обаче никой от тях не се е отказал официално от възможността да се кандидатира.

Пред медиите дядо Йосиф обясни, че синодът е решил да няма отвод и всички митрополити, според каноничните изисквания, да участват в избора за тримата кандидати. От синодалната палата обещаха днес до 16 ч. да бъдат определени имената на тримата претенденти за патриарх. Битката обаче се очертава по-трудна, отколкото се очакваше. 

До този момент най-спрягани за надпреварата са имената на Варненския митрополит и настоящ наместник-председател на Светия синод КирилЛовчанския митрополит Гавриил и Русенския Неофит. Смяташе се, че именно тези трима митрополити ще бъдат посочени от останалите владици при вота днес.

"Не считам себе си за най-добрия кандидат, но Воля Божия за всички. Ако ми се гласува доверие, ще приема", коментира малко преди началото на заседанието Ловчанският митрополит Гавриил малко преди да влезе в заседание.

Гавриил, чието име се спряга за най-вероятния кандидат за патриарх, заяви също, че досиетата на митрополите за принадлежността им към ДС няма да окажат влияние при избора. По неговите думи все пак трябва да се има предвид какво точно пише в досието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews