Синдикатите вещаят социално напрежение през зимата

OFFNews 19 октомври 2013 в 15:53 4343 1

Лидерите на двата синдиката. Снимка БГНЕС.
Лидерите на двата синдиката. Снимка БГНЕС.

Синдикатите очакват социално напрежение през зимата заради критичното състояние на енергетиката.

Пред "Хоризонт" лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев коментираха, че направените през лятото реформи в енергийния сектор са "половинчати и доста нескопосани". "Защото, в края на краищата, оставяйки НЕК като един единствен обществен доставчик и платец, всички пари минават през него, само че НЕК има задължения от над два милиарда лева. Той запушва системата, той не плаща на ТЕЦ-овете, ТЕЦ-овете не плащат на мините, ЕРП-та - тези, които са на изходите, тези дето всички ги плюем, всъщност и те в един момент не могат да си получат парите от гражданите, те пък не плащат към НЕК, т.е. става едно постоянно неплащане и в същото време всеки може да обяви НЕК в несъстоятелност", коментира Пламен Димитров.

Тренчев обясни, че сметките на НЕК са блокирани, БЕХ е с над четири милиарда и половина лв. на загуба. "А БЕХ е нещо като шапка на всички тези и тенденцията е много лоша", каза той.

Двамата са скептични и от ефекта от социалните мерки, заложени в бюджета за 2014 година.

Тренчев изрази опасения, че въпреки предложенията за по-големи социални разходи в бюджета за догодина, за тази цел няма да бъде осигурен достатъчен ресурс. 

"Не знам колко ще се увеличи приходната част, защото, като следя тенденциите в икономиката, не съм никак оптимист. Освен това, опитът да тръгнат на съкращения, не че казвам да се остави администрацията, но тя трябва да се реформира по един определен начин и с някаква визия, някакъв план, говори, че по-скоро тези хора се опитват да съкращават разходи, а е всеизвестно, че икономика не се прави с икономии. Аз съм силно обезпокоен от факта, че по мои данни дефицитът е над 500 млн. вече, а догодина им трябват около 5 млрд., за да закърпят положението. Въпросът е дали ще се намерят тези пари. Сериозни пари се намират в работеща икономика", коментира той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна обясни, че не вижда в предлагания бюджет за следващата година нова философия, с която да бъде преодоляна социалната несправедливост. Той смята, че е необходим нов подход към договарянето на заплатите и данъчното облагане.

"Тези ключови политики не ги виждам заложени като намерения, особено пък за работещите – там нищо не се говори дори. Необлагаемият минимум – ок, ако е толкова тежък да се възприеме като удар върху бюджета, дайте тогава поне да върнем данъка върху тези, които плащат минимална заплата. Обама това прави в САЩ от сумати време. Едно увеличение на минималната заплата е важно, но то не стига, то не дава наистина усещането, че има грижа за работещия българин", коментира Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews