Миньорите от Бургас извоюваха заплатите си като на филм

17 октомври 2013 в 08:48 1700 4

Миньорите в рудника в Нургас извоюваха старите си по-високи заплати, които да бъдат изплащани навреме. Снимка: Нова тв
Миньорите в рудника в Нургас извоюваха старите си по-високи заплати, които да бъдат изплащани навреме. Снимка: Нова тв

Миньорите в бургаската мина "Черно море" извоюваха като на филм заработените си заплати след стачка под земята. Няколко мъже прекараха 20 часа в подземната галерия преди ръководството да им обещае да им се издължи, да започне да им плаща навреме и да върне стария размер на намалените им заплати.

Служителите буквално отказаха да излязат на повръхността и водиха предоговри по телефона с началството в наземната база. През това време голяма група техни колеги стояха на земята и не си тръгваха от работа в знак на солидарностр със смелата акция. Тя бе провокирана от забавените с два месеца заплати - още от август. 

Общо 49 миньори се включиха в ефективния протест. Мъжете дори се шегуваха, че са кръстили фирмата си за преговори с ръководството "Утре" - защото все чували обещания, че пари ще има утре, предаде Нова телевизия в репортаж от мястото.

Идеятаза стачката под земята взели спонтанно във вторник вечерта, когато смяната слязла в рудника. Решили да не излизат, докато не получат парите си. Не се съмнявали, че ще успеят, разказа един от мъжете, веднага след като излезе от галерията и бе посрещнат с аплодисменти от колегите си.

Във вторник мъжете са получили по 180 лева аванс, който обаче не стига да покрият дори кредитите си. Освен от забавяне на парфите, те с еоплакват и от лоши условия на труд.

 До развръзката се стигна след като управителите няколко пъти слизаха при тях, за да преговарят, но без успех до вечерта. През целия ден директорът на мината очакваше разрешението на проблема да дойде от София, съобщава Нова телевизия.

Преговорите с ръководството и синдикатите продължиха до късно вечерта в сряда. Около 18 часа бе договорено редовно изплащане на парите, както и връщане на старите заплати. Миньорите излязоха на повърхността около 19 часа.

49-те протестиращи извоюваха заплатите на общо 500 миньори.

 Миньорите са категорични, че ако не се спазва договореното споразумение имат готовност да преминат в стачни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!