Симеон Николов: Войната с Иран вече се води

Виктория Викторова 16 декември 2011 в 18:04 2497 0

Симеон Николов
Симеон Николов

Симеон Николов е завършил Техническия университет-Дрезден в ГДР, специалност “Международни отношения”. Работил е в Министерство на външната търговия, посолството ни в Бон и дипломатическото бюро в Берлин. Ръководил е българо-германска фирма за организация на конференции, семинари, консултации на фирми и реклама. От 2003 до 2005 г. е бил главен експерт по международна политика и сигурност в администрацията на президента Георги Първанов. От 2005 до 2009 г. е зам.-министър на отбраната. Член е на Управителния съвет на Българското дипломатическо дружество.

- Г-н Николов, възможно ли е конфликтът между Иран и западните страни да прерасне в открит военен конфликт?

- За "заплахата от Иран" се говори години наред и тази заплаха е използвана в повечето случаи досега като средство Ислямската република да се откаже от ядрената си програма или от амбициите си за водещата си регионална сила в Близкия изток. За първи път обаче, от миналата година насам, тази заплаха вече не е само средство за натиск, а показва всички симптоми за една подготовка за военна операция. Тук има няколко особености. Трябва да бъде ясно за всички, че война с Иран вече се води.

Причината да не го разбираме е че,  ние, хората сме с наслоено мнение, че една война се обявява. В днешно време една война не се обявява с дата и час, тя се води обикновено скрито.

Обикновено имаме първи етап от информационна война. Вие видяхте как такава се водеше срещу Либия - режимът там бе наречен диктаторски и се внуши опасност от проливане на кръв.

След това има втори етап - саботажи на военни обекти. Вие виждате че има подобни взривове и на военни обекти и в Иран. Ние трябва да наблюдаваме скрити действия, които могат да провокират Иран към защита. Инвазията може да бъде извършена, след като той бъде провокиран. Видяхте че преди седмица бе свален един безпилотен американски самолет, който извършва разузнавателна дейност над иранска територия. Т.е. водят се активни разузнавателни действия които са предшествие и ясен симптом за една война. Има и кибер атака, като вируса, който извади от строя новата иранската ядрена централа, построена с участието на Русия.  Пак повтарям -  война срещу Иран вече се води.

Когато се говори за една евентуална война, трябва да имаме предвид, че тук е абсурдно да имаме военни действия, подобни на тези в Либия. Иран е изключително по-мощен от Либия във военно отношение. Тук в никакъв случай не може и да се мисли за съчетаване на въздушни удари и наземни операции, тъй като имаме една огромна страна с 80 милиона души население. Немислимо е, защото САЩ и неговите съюзници биха затънали в една война с години и без ясен изход.

 - С какво въоръжение разполага Иран в момента?

- L пресата се пише най-много за ракетната мощ на Иран. Това е вярно, но не е единственото, което определя военната мощ на една страна. Колкото до ракетите, тук трябва веднага, веднага да коригираме онова, което се обобщава от много медии и не е вярно -  Иран има добро ракетостроене, но то е само на ниво тактически ракети и оперативно-тактически ракети.

Най-добрата му и масова ракета, въведена на въоръжение в иранските ВВС, е Шахаб-3, но тя е с радиус на далекобойност 1300 км. Всички приказки, че тя може да достигне до нашите региони, не са верни.

Най-новата ракета, която беше изпробвана миналата година, има 2000 км. радиус на действие, което вече приближава региона на Черноморието и нашите брегове.

Друг е въпросът, че няма никакво основание да се пише или да се говори, че Иран ще насочи ракети към нас или към Европа. За какво му е да насочва ракети към Европа? Всичките цели на Иран са в Близкия Изток - това са Израел и американските военни бази в съседни страни.

Разбира се, някой друг би споменал за ракетата "Шахаб-4", но аз трябва да припомня, че този проект беше замразен, така че Иран не притежава ракети с радиус над 2000 км и е абсурдно и глупаво да се говори за някакви балистични ракети.

Защото балистични ракети означава радиус от 5500 до 10 000 км. Те такава ракета нямат. За да построят ракета с обсег над 5500 км, означава в  Иран да се направи научно-техническа революция. Такъв научно-технически пробив не се очертава.

Второто нещо, когато говорим за ядрена мощ, е, че Иран още не е стигнал до там, той няма ракета с ядрена бойна глава. Първият проблем е, че те нямат обогатен уран над 20%. За да построена ядрена бомба, трябва да имаш обогатен уран над 95%. Това за Иран в момента е непостижимо.

И третото нещо, което е недостижимо за Иран в момента, е да бъде качена бойната глава, ядрена бойна на такава ракета.

Такава ядрена заплаха от Иран няма!

Що се отнася до останалото въоръжение на Иран, то той би посрещнал един въздушен удар най-вече с ПВО - руските системи, с които разполага от доста години - старите С-200. Има и С-300, за които се спори. Но се говори, че Беларус е успял да достави два дивизиона С-300. Споменавам това нещо, защото те са изключително ефективни.

- Какво могат да постигнат с тези ПВО иранците?

- Те биха могли да свалят поне минимум 30% от ВВС които биха си позволили да влязат на  иранска територия. Освен това той има и самолети, макар ни стари, както и кораби.

Интересно е каква военна мощ би могла да изпрати Израел.
Струва ми се че, Израел ще започне евентуални военни действия, с които ще провокира Иран и ще въвлече САЩ, които са силно обезпокоени от тези намерения на иранците. САЩ ще бъдат въвлечени.

- С какво разполага Израел?
- Преди всичко с една от базите за противоракетна отбрана. Те биха могли да организират една добра своя отбрана. Те имат 90 Ф-16 и няколко десетки от по-старите Ф-15, Т.е. много добре въздушни сили. За да достигне до иранска територия, Израел трябва да вдигне във въздуха своите самолети цистерни. А той има само два вида такива - 5 броя от единият вид и 4 броя от другия вид самолети-цистерни.

Другият проблем е маршрутът, по който биха могли да бъдат извършени тези въздушни удари. Единият, по-вероятен за използване, е северният маршрут - по границата между Турция и Сирия, през Ирак и директно в Иран. А другият е южният - през Йордания и Ирак.
Израел обаче няма да може да повтори операцията срещу ядрения обект в Сирия.

- А САЩ? Те с какво разполагат в района?

- За една такава военна операция САЩ би трябвало да имат в района най-малко 3 групировки, всяка с по-един самолетоносач с около 5000 души екипаж всеки.  Американците не желаят да воюват, но изтича времето. Иран спечели повече влияния в региона. А след събитията в арабските страни има перспектива Иран да увеличи още повече своето влияния в Близкия Изток. Истината е че се очерта неизбежен сблъсък между иранците и неговите противници. Войната вече изглежда неизбежна. Според мен, съотношението на това дали ще има явни военни действия или мир, в момента е 75% в полза на войната.

----------

Ето част от интервюто със Симеон Николов:

http://htftp.domainbg.com/OFFROADRADIO/S_Nikolow_1.mp3

http://htftp.domainbg.com/OFFROADRADIO/S_Nikolow_2.mp3

За слушане на файловете е необходима регистрация в OFFRoad-Bulgaria.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!