ООН: В Сирия е използван зарин и това е военно престъпление

16 септември 2013 в 23:28 3081 8

Бан Ки Мун. Снимка: ООН
Бан Ки Мун. Снимка: ООН

ООН „еднозначно и обективно“ потвърждава, че в Сирия е използвано химическо оръжие.

В доклада на инспекторите на ООН е посочено, че миналия месец е използван зарин по време на нападенията в предградията на Дамаск.

Същевременно експертите не могат категорично да посочат коя от страните в конфликта е използвала смъртоносния газ, пише Би Би Си.

Генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун заяви, че става дума за „военно престъпление“.

За търсенето на отговорните за това военно престъпление трябва да се вземе решение за провеждане на ново разследване, каза Бан Ки Мун.

Детайлите от доклада на експертите на ООН не оставят съмнение за това, че на 21 август именно режимът на Башар Асад е използвал химическо оръжие в предградията на Дамаск, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър.

Техническите детайли ясно показват, че само сирийският режим би могъл да осъществи тази атака, заяви Пауър пред журналисти.

Русия призовава ООН да изучи съобщенията за това, че на 21 август опозицията в Сирия е използвала химическо оръжие. Това пък заяви представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Съобщенията за това, че опозицията е използвала химическо оръжие, не трябва да бъдат пренебрегвани. Те също трябва да бъдат сериозно изучени, каза Чуркин след заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!