Шефът на "Газпром" в София за среща с Орешарски

08 юли 2013 в 07:57 3750 14

Алексей Милер. Снимка: БГНЕС
Алексей Милер. Снимка: БГНЕС

Шефът на "Газпром" Алексей Милер идва в София за среща с премиера Пламен Орешарски, съобщи БНР.

Темата на разговора между българския премиер и шефа на руската газова компания ще бъде довършването на газопровода Южен поток.

Строителството трябваше да започне в края на лятото на българска територия, а първите количества газ да постъпят у нас в края на 2015 г. Това обаче няма да се случи или поне не в тези срокове - проектът няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда, нито строително разрешително.

Българският енергиен холдинг притежава половината проектна компания за изграждане на "Южен поток" у нас. Очаква се цената на тръбата на българска територия да бъде около 3 млрд. евро, като България се е уговорила да не инвестира нищо, но и да не взема транзитни такси в продължение на 15 години.

По проекта „Южен поток” се изграждат напълно нови трасета в България. Това каза преди година бившият министър Делян Добрев. Ползата на България като държава да участва в „Южен поток” според него е в това, че България става акционер и ще получава транзитни такси.

Визитата на Милер в София беше предшествана от работна среща между БЕХ и "Газпром", които притежават по 50% от проектната компания "Южен поток България". По време на нея бяха договорени някои важни неща за работата по проекта до края на годината, включително е одобрен бюджетът на акционерното дружество за 2013 г. Паралелно с това още на 1 юли започнаха и обществените обсъждания на Оценката за въздействие върху околната среда.Това трябва да стане във всичките 39 общини, през които ще минава тръбата.

Днешните управляващи заявиха, че проектът закъснява само с месец, но се прави всичко възможно той да се осъществи, защото е обявен за стратегически за страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!