САЩ струпват още военна техника край Корейския полуостров

03 април 2013 в 07:21 2325 1

Северна Корея обяви, че е в
Северна Корея обяви, че е в "състояние на война" с Южна Корея. Снимка: KCNA/БГНЕС

САЩ изпратиха два ескадрени миноносеца към Корейския полуостров, за да укрепят противоракетната отбрана в региона, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС.

Корабите "Джон Маккейн" и "Декатур" са въоръжени със зенитни ракети "Иджис". Те ще бъдат разположени "на предварително определени позиции", заяви говорителят на Пентагона Джордж Литъл.

Той не потвърди, че разполагането е в отговор на покачващото се напрежение със Северна Корея.

На 30 март Северна Корея обяви, че е в "състояние на война" с Южна Корея. Реакцията бе в отговор на санкциите, наложени от ООН след третия ядрен опит, извършен от Северна Корея, въпреки предупрежденията на най-големия севернокорейски съюзник Китай.

В същото време Северна Корея затвори достъпа до промишлената зона Кесон, която  е създадена за съвместна работа между Северна и Южна Корея. Властите обявиха, че ще разрешат на стотиците южнокорейски работници да се приберат у дома, предаде Reuters.

Пристигналите за сутрешната смяна работници от Южна Корея не бяха допуснати до работните си места.

От своя страна, Министерството на отбраната на Южна Корея обяви, че при необходимост ще пристъпи към военни действия, за да обезпечи сигурността на гражданите си, работещи в общата промишлена зона в Северна Корея, предаде АФП.

„Подготвили сме план в случай на необходимост, включващ възможни военни действия при сериозна ситуация,” заяви министърът на отбраната Ким Кван-Джин на съвещание на управляващата партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!