САЩ ни критикуват за интеграцията на ромите

31 юли 2012 в 10:22 1966 3

С ромите периодично има проблеми, заради които те се събират на огромни групи. Снимка: БГНЕС
С ромите периодично има проблеми, заради които те се събират на огромни групи. Снимка: БГНЕС

Маргинализацията на ромското малцинство продължава да бъде най-същественият проблем в сферата на човешките права в България. Това се казва в доклада на Държавния департамент на САЩ за спазването на човешките права в България през 2011 година. 

Освен дискриминацията на ромите и турците, сред проблемите пред спазването на човешките права се изреждат суровите условия и пренаселеността в затворите и малтретирането на лишените от свобода.

"Условията в повечето затвори са сурови, с неподходящи тоалетни, отопление и вентилация", констатира текстът. 

Друга критика на Държавния департамент е, че на затворниците често се налага да спят на земята, защото килиите са претъпкани и няма място за легла.

Голямо внимание в доклада се обръща на въпроса с полицейското насилие.

Позовавайки се на данни от проучване на института "Отворено общество", Държавният департамент изразява съмнение, че полицията използва прекомерна сила, ако задържаните са роми.

Докладчиците се опасяват още, че властите използват физически и психически натиск върху хора от малцинствата, за да ги накарат да признаят за престъпления, които не са извършили.

Основен фактор, който пречи на работата на правителството, продължава да бъдат корупцията и липсата на отчетност, сочат авторите на доклада. Според тях корупцията се отразява негативно върху общественото доверие в съдебната система и държавните институции.

Не са спестени и критиките към съдебната система в България. Докладът обръща внимание на забавянето на съдебни дела, което според авторите е огромен минус за правосъдието.

Оценка върху друг аспект на обществения живот у нас дава годишният доклад за религиозни свободи.

Общото заключение на САЩ е, че законът у нас гарантира правото на гражданите да изповядват свободно религията си.

Държавният департамент обаче не спестява притесненията си, че в българското общество все още има нетърпимост към някои религиозни групи. 

Като пример за това докладът изтъква проблемa с  насилието от крайнодесни екстремисти срещу роми, мюсюлмани и други религиозни малцинства.

Анализът посочва, че през изминалата година са регистрирани случаи на обществен натиск или дискриминация заради религиозна принадлежност, убеждения или практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!