Сакскобургготски даде едно рамо на управляващите

24 август 2013 в 15:07 5983 42

Симеон Сакскобургготски, Снимка: БГНЕС
Симеон Сакскобургготски, Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски публикува позиция относно случващото се в България на сайта си, където се подписва като Н. В. Цар Симеон ІІ. 

В нея той критикува продължаващите вече 72 дни протести срещу правителството на Пламен Орешарски и намеква за кръгове, които стоят зад хората, излезли на улицата:

”Има ли в момента разединение, реално ли е то или е плод на желанието на определени кръгове да се възползват от несъвършенствата на демокрацията за постигане на задкулисни намерения и безотговорно да ни делят на протестиращи и анти протестиращи, на симпатични, умни, десни, бедни, богати, българи, цигани, турци, евреи и т.н.”

В позицията си той остро критикува медиите в България, които си позволяват всяка вечер да започват новините си с антиправителствените протести, както и родителите, които водят децата си на протестите:

"В момента едва ли има демократична държава, в която управляващите да не са обект на критики и гражданите да са доволни от всичко, но в международните медии е необичайна практика ежедневно новините да започват с броене на поредния ден от началото на протестите и контра протестите.

Също така мисля, че не е редно, колкото и да изглежда невинно, да се водят деца на подобни събития. Надали е и възпитателно те да стават свидетели и участници в противопоставянето на наши и ваши, часове да бъдат подложени на въздействието на силните шумове, както и да възприемат използваните епитети, още повече, че има изрични европейски директиви, отнасящи се за закрилата на децата.

Следейки международните медии, рядко срещам опити, както напоследък се случва тук, вместо да информират обществото безпристрастно, да се превръщат във фактори, определящи политическите процеси, и да очертават разделителна линия с противоречивата си и дори тенденциозна статистика".

Най-явна подкрепа към управляващите обаче се чете в следните изречениия:

"Гледайки новините често чувам упреци как полицията не си вършила работата. Показват се блокирани от демонстрантите улици и кръстовища и множество хора, които не могат да се придвижат до домовете или работата си. В същото време органите на реда са остро критикувани, заради това, че изпълняват задълженията си, опазвайки гражданския мир, и осигурявайки ред и спокойствие.

Чуваме призиви към депутатите да не “ваканцуват”, защото са избрани да работят, но същевременно са възпрепятствани да влязат на работното им място.

Когато правителството работи и парламентът приема закони, в ход влиза тезата за някаква “тройна коалиция” като нарицателно и то самоцелно, забравяйки, че в чужбина, това може да предизвика отрицателни и вредни за нас интерпретации.  

Не е тайна, че в някои влиятелни европейски държави с работеща икономика и висок жизнен стандарт се стига до  демократични споразумения по важни теми в името на постигането на национални цели. Тази практика се възприема като нещо нормално."

Следващата събота в Рилския манастир ще се съберат бившият премиер Сакскобургготски, настоящият президент Росен Плевнелиев и новият Патрирах Неофит за заупокойна служба по случай 70-та годишнина от смъртта на Цар Борис III.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Предизборно със Светльо Витков