Съдът отмени правила за паркиране в Синята зона

Нели Чолашка 15 януари 2013 в 18:01 3302 0

Синята зона в София. Снимка: Сергей Антонов
Синята зона в София. Снимка: Сергей Антонов

Административният съд в София отмени част от правилата за платено паркиране в Синята и Зелената зони в София, приети през 2010 г. Те касаят преференциите за хора с увреждания.

Делото е заведено от двама мъже срещу правото карти за безплатно паркиране в зоните да се издават само на хора с определен вид увреждания.

Мотивите на съда са, че правото на достъпна градска среда е признато за всички хора с увреждания, независимо от степента им на увреждане.

Решението му подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

Подобно дело имаше и през 2010 г., но тогава ВАС обяви, че критерии за това кои хора с увреждания имат право  на безплатно паркиране трябва да има, но за тях общината трябва да се допита до Агенцията за хора с увреждания, напомниха от кметството.

Столична община ще обжалва пред ВАС. Юристи на кметството коментираха, че отмяната на текстовете в Наредбата за организацията на движението, касаеща инвалидите, може да доведе до това всички инвалиди да плащат на общо основание за паркиране в Синята и Зелената зона.

Междувременно стана ясно, че две от таксите, които събират паяците на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) не са съвсем законни. Става въпрос за парите, които събират паяците преди да бъде вдигната колата и ако е вече във въздуха - съответно 15 лв. и 22 лв.

Тези такси не са прегласувани от Столичния общински съвет, когато бяха приети новите правила и цени за платено паркиране в центъра на София, установи вътрешната проверката в ЦГМ, назначена от кмета Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови