С какво ни е возил градският транспорт през годините (снимки)

Бистра Величкова 04 януари 2013 в 15:06 3528 1

Изложба „Градският на 20 квадрата“. Снимки: Бистра Величкова
Изложба „Градският на 20 квадрата“. Снимки: Бистра Величкова

Изложба на име "Градският на 20 квадрата" бе открита в подлеза на Софийския университет по случай 112 години от създаването на градския транспорт в София. От днес до 31 януари макети на трамваи, тролейбуси и рейсове могат да се видят в Културно-информационния център на Столичната община в подлеза.

Изложбата е организирана от Центъра за градска мобилност.

Върху 20 кв. метра са представени макети на модели превозни средства, използвани в софийския транспорт. Техни автори са конструкторите любители Дариан Георгиев и Георги Александров, които са пресъздали атмосферата на столичния транспорт до най-дребния детайл.

Движението на трамваите в София е открито на 1 януари 1901 г. с 25 мотриси и 6 трамвайни маршрута с обща дължина на линиите 23 км.

Това събитие за софиянци в началото на 20 век се счита и за начало на обществения транспорт в града.

Изложбата е съставена от близо 20 макета на градски транспортни средства в мащаб 1:24 и 1:35. Експонатите са изработени от Дариан Георгиев и Георги Александров. Двамата столичани разказаха, че още от малки са запалени по моделизма и че трамваят е любимият им градски транспорт.

Изложбата беше посетена и от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че се очакват големи обновления в градския транспорт за тази година. В момента тече процедура за закупуване на 50 нови тролейбуса, финансирани изцяло по Оперативна програма „Регионално развитие“. Тя допълни още, че общината в момента кандидатства по Оперативна програма „Околна среда“ за 10 нови метровлака, които да се движат по линиите до летището и бизнеспарка, както и за 20 трамвая за линията по бул. „България“, която се очаква да бъде обновена тази година.

Всеки един макет отнема близо два месеца за изработване, като за него се използват картон, пластмаса и медни жици и дървесина за детайлите.

Дариан Георгиев обясни, че прави макетите си много подробно, дори изработва перфоратори и дръжки, както и инвентар за кабината на шофьора. Той допълни, че от 1990 г. до момента е изработил 60 модела и страстта му към моделизма тепърва става още по-голяма.

Входът за изложбата е свободен.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!