Радан Кънев: Борисов не е човекът, който ще промени България

OFFNews 29 септември 2013 в 15:02 8772 26

Радан Кънев. Снимка: dsb.bg
Радан Кънев. Снимка: dsb.bg

Изпитанията пред поколението, на което принадлежа, са далеч отвъд житейския път на г-н Бойко Борисов. За мен това е човек от едно предишно политическо поколение без някакви шансове да се върне в силна позиция във властта. Той не е човекът, който ще промени България. Той имаше твърде много власт за достатъчно време, през което не направи нито една промяна. Оттук нататък, хора, които няма да променят България, не ме интересуват. Около тях нашият свят не се върти.

Това каза в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Радан Кънев от Реформаторския блок. Той коментира, че новата политическа формация не търси партньорство с Бойко Борисов и ГЕРБ.

"Много глупости чухме през последните седмици. Част от тях и от изключително умни хора. Когато коментаторът е остро недобронамерен, когато предварително се е настроил, че нещо трябва да бъде оплюто, твърде лесно казва и безсмислици. Същото се отнася и за коментарите на протестите напоследък. Да бяха походили тези коментатори на протести, щяха да видят че е много трудно да се изкара на протести 120 дни. Аз самият вече почти две седмици не намирам време и сили за това. С безкрайно уважение се отнасям към хората, които намират. По-важен е друг въпрос: Какво се случва с проблемите, които предизвикаха протеста“, каза още Кънев.

Меглена Кунева от Движение „България на гражданите“ коментира твърденията, че е в противоречие с лидера на ДСБ.

"Интересно е, че се наблюдава някакъв възродителен процес. Някои изведнъж си присвоява правото да ти казва как се чувстваш, каква ти е религията и в какво вярваш. Много благодаря за коментарите, но по-добре е все пак да ме питат. Знаете, че аз няма да скрия истината.

Факт е, че България е като пациент, че трябва да има въздух. Ако Реформаторският блок е тази кислородна маска, толкова по-добре. Разбира се, след като пациентът се стабилизира, може да реши какво му е нужно, но спешно трябва реанимация.

У нас абсолютно изчерпихме доверието, което има в партиите, в политическата система, в последна сметка в страната си. Харчи се абсолютно последния ресурс на доверие. На хората сме им еднакви. След успяха всички партии да ги сложат под критерия: „дайте да се състезаваме коя е най-лошата“ и това е състезание към дъното, след това, помнете ми думата, ще бъдат последвани НПО, инициативи, журналистика и т.н. Цялата публичност ще бъде унищожена. В момента, в който настъпи пълно насищане на отровата на тази среда, наистина ще има деконструкция, само че се деконструира нормалното", каза Кунева.

Тя разкритикува липсата на градивен диалог в парламента, който е заменен с тактическо надхитряване. Тя поиска разговори за икономиката и за бюджет 2014. Според нея за обществото би било по-важно крупните български бизнесмени да бъдат поканени на публично изслушване в НС, отколкото на хората да се обещава например намаление на сметките за ток с 5%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!