Работниците във ВМЗ в принудителен отпуск

07 февруари 2013 в 07:54 1274 0

ВМЗ по време на дългите протести на служителите. СНИМКА: БГНЕС
ВМЗ по време на дългите протести на служителите. СНИМКА: БГНЕС

Работниците във ВМЗ-Сопот излизат в принудителен платен отпуск от днес заради финансовия колапс на предприятието. Ще функционират само няколко цеха, които имат да довършват поръчки. Останалата част от производството спира за две седмици.

Това обяви шефът на завода Иван Стоенчев.

Според лидера на КТ "Подкрепа" в оръжейния комплекс Димитър Атанасов отпуските ще продължат и повече от две седмици. Пред БНР той уточни, че в отпуск ще бъдат и представителите на синдикатите и затова няма да участват в преговори с ръководството.

Синдикатите припомниха, че консултации за алтернативна заетост ще дават бюрата по труда в Карлово и Сопот. Миналата седмица ръководството и синдикатите в предприятието се договориха от оръжейния завод да бъдат освободени 600 души.

Днес парламентът трябва да реши дали да извади Вазовските машиностроителни заводи от забранителния списък за приватизация. Това би позволило продажба „на парче” на завода, без да е необходима стратегия на НС.

Повече от час депутатите спориха дали да извадят ВМЗ от забранителния списък с промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. В момента са в почивка, гласуването ще е след нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови