Военни машини на "Цариградско шосе" (видео)

19 февруари 2013 в 16:24 9727 21

СНИМКА: ЖИВКО ВЪЛОВ
СНИМКА: ЖИВКО ВЪЛОВ

Военни машини се движат по "Цариградско шосе", в посока Орлов мост, съобщи нашият читател Иво Божков. Кадрите, които можете да видите по-долу са заснети от Живко Вълов около 16:20 ч днес.

На тях се вижда как седем военни машини и ескорт от 7 коли на Военна полиция се намират в момента в отсечката между хотел "Плиска" и Орлов мост. 

Преди минути OFFNews се свърза с Министерството на отбраната. От там съобщиха, че това са бронирани джипове на Военна полиция. Машините са познати като "пустинни котки". 

Министерството на отбраната ще използва техниката за охрана на мероприятието пред паметника на Васил Левски по повод отбелязването на 140 г. от смъртта на Апостола, съобщиха от пресцентъра на военното ведомство. Оттам уточниха, че става въпрос за рутинно изваждане на техниката.

Малко по-късно от Военното ведомство публикуваха официално съобщение. Пълният текст гласи: 

Във връзка с постъпили въпроси, ви информираме, че бронирана техника (4 броя бронирани машини „Sand cat“) и личен състав от служба „Военна полиция“ ще отговаря за охраната на честванията в памет на Апостола на свободата в района на паметника на Васил Левски в София.

По Закона за военната полиция (член 2, алинея 1, точка 2) Службата отговаря за сигурността и охрана на мероприятия, в които участват формирования на Въоръжените сили и Българската армия. Вече година и половина бронирана техника се използва като честванията за Националния празник на 3 март, Парада по случая за 6 май, Водосветa за Богоявление и други.

Уведомяваме Ви, че служба „Военна полиция“ няма ангажимент към поддържането на реда по време на протестите, които се провеждат в столицата.

Машините са предназвачени за патрулиране при военно действия, като армията ни разполага с два типа - оборудвани с оръжие и такива без оръжие. Особеността при тях е, че те имат броня, която ги предпазва от атентати и мини в размирни зони, като Афганистан например. С тези машини бяха издирвани пострадалите при взривовете на цеха за обезвреждане на обеприпаси край Петолъчката. Такива джипове бяха изкарвани и на 3 март.

Междувременно един от лидерите на протестиращите Янаки Ганчев обяви по-рано днес, че демонстрантите, които ще се съберат днес в 18:30 на езерото "Ариана", ще се отправят към паметника на Васил Левски. Планът е мирно шестващите да се  поклонят пред Апостола.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!