Пускат "Дунав мост 2", пътуваме по него догодина

24 октомври 2012 в 07:41 2519 1

Дунав мост 2
Дунав мост 2

Премиерът Бойко Борисов, румънският министър-председател Виктор Понта и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, заедно с българо-румънска делегация, ще преминат по Дунав мост 2.

Днес официално приключва строежът на второто съоръжение, свързващо България с Румъния. Мостът между Видин и Калафат беше изграден за 5 години и 4 месеца.

Съоръжението е дълго почти 2 км, има две пътни ленти за движение във всяка посока.

Влакове и автомобили обаче ще могат да преминават през моста от следващата година, тъй като все още се изграждат жп естакадата и пътните платна. Довършителните работи по план трябва да приключат до края на 2012, но ако температурите паднат, не е изключено някои от тях да останат за пролетта. Конструкцията на моста има 120-годишна гаранция.

От българска страна пътищата обаче още не отговарят на европейските изисквания. Затова тепърва ще трябва да бъдат изградени обходите на Монтана и Враца и участъкът Мездра - Ботевград. Само за втората отсечка са необходими над 350 млн. лева. Идеята на правителството е този проект да бъде финансиран от 2014 г. по новата програма "Транспорт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови