"Протестна мрежа" призова за операция "Чисти ръце"

OFFNews 17 октомври 2013 в 09:48 1053 0

Хора от Протестна мрежа пред
Хора от Протестна мрежа пред "Дондуков" 1

Гражданският протест започва Операция „Чисти ръце“, обявиха днес активистите от "Протестна мрежа".

Кампанията има три искания: Оставка веднага; Незабавни избори; Премахване на всички връзки между държавното управление и мафията.

Над 120 дни сме на улицата, защото искаме да прекъснем веднага връзката на това управление с мафията. Оставката е първата задължителна стъпка от операция „Чисти ръце“ – санкцията за злоупотребата с власт, позволила наемането на правителството за подизпълнител на олигархията, се казва в позицията на "Протестна мрежа".

Оттам призовава политически партии и организации, които са готови да подкрепят „Чисти ръце”, да декларират публично как ще участват и какви конкретни стъпки ще предприемат.

Ето какво гласят посланията на призива за "Чисти ръце":

Операция ” Чисти ръце” е изконно искане за равенство пред закона и справедливост, която да изхвърли зад борда кастата на недосегаемите – на тези които никога не падат от власт

Операция „ Чисти ръце“ означава изваждането на мафията от обществения живот установяване на върховенство на закона, разделение на властите и връщане на смисъла на демократичните институции.

Операция „ Чисти ръце“ в политическата система означава осигуряване на политическо представителство на интересите на гражданите, не на обръчите от фирми и олигархията – пречупване на корпоративната стратегия на партийните върхушки, целяща облагодетелстване на техните клики

Операция „Чисти ръце“ означава чрез справедливи правила да бъдат излъчвани почтени политици, магистрати, членове на регулаторни органи, които имат гръбнак да излязат фронтално срещу монополите и мафията;

Слагане на край на „управлението“ с тефтерчета и използването на институциите като бухалки за лична употреба и разчистване на сметки на принципа ” да се удари” неудобният опонент и да се разпъва чадър над приятелския;

Операция “Чисти ръце“ в медиите е премахване на медийната концентрация и установяване на прозрачност в собствеността на медиите.

Операция „Чисти ръце“ ще превърне България в нормална държава, в която достойните граждани да работят и живеят свободно, обобщават авторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови