Quantcast

Протестиращи мятат снежни топки по министър Добрев

Последна промяна на 10 февруари 2013 в 12:59 2378 2

Протестиращите в София  замериха енергийния министър Делян Добрев със снежни топки . Снимка: Сергей Антонов
Протестиращите в София замериха енергийния министър Делян Добрев със снежни топки . Снимка: Сергей Антонов

Протестиращите в София срещу завишените сметки за ток и парно замериха енергийния министър Делян Добрев със снежни топки пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Около 5000 души се събраха на протест пред сградата на министерството на ул. “Славянска” в столицата. Демонстрантите поискаха оставката на Добрев и го призоваха да излезе да говори с тях, вместо в МИЕТ да бъдат поканени няколко представители на събралото се множество.

Когато енергийният министър най-после излезе обаче, протестиращите започнаха да го освиркват и да го замерят със снежни топки. Не успяха да го уцелят, но министърът бързо се прибра обратно в сградата.

Малко по-късно Делян Добрев свика извънреден брифинг, на който обяви, че “министерството прави всичко възможно, за да се направят проверки и да се установи дали сметките за ток са коректни или не”. Добрев заяви, че е поискал да се срещне с представители на организаторите на протеста, но те са му отказали.  “Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва”, посочи той.

По думите му по-високите сметки за ток се дължали на това, че в края на миналата година част от инкасаторите са били в отпуска и отчитането е отнело повече време. Затова част от сметките били за повече от 28 дни. В някои случаи фактурите били за 38 и дори за 40 дни, което е увеличило сметките с около една трета, обясни Добрев.

Друга възможна причина било ниското напрежение на електричеството в малките населени места, допълни министърът.

Той допълни, че трябва да се прави разлика между сметките за ток и парно, тъй като фактурите за топлоенергията са на базата на прогнозни данни.

Протестът срещу високите сметки за тока и парното започна в 11 ч. пред енергийното министерство. Демонстрантите се отправиха към сградата на Народното събрание. Протестът приключи в 12.45 ч. Организаторите обявиха, че демонстрации ще има отново следващата неделя пред МИЕТ. Протести имаше още в Пловдив, Варна, Благоевград, Шумен, Велико Търново, Бургас и др.

Заради протестите енергийният министър обяви, че ще се срещне утре с ръководствата на трите електроразпределителни дружества в България. На срещата ще присъства и министърът на финансите Симеон Дянков, уточниха от ведомството.

Хронология на днешния протест

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2013 в 15:58

Приятелю, какво е това: "...Кунева, за разлика от Добрев, е умна жена..."? Що обиждаш хбавите и умни български жени бе, като се опитваш да ги сравняваш с този хасковски зеленчук? Не че имам нещо против хасковлии, ама нали г-н министъра е оттам. А г-н Борисов трябва да го изрита това недоразумение, че много ще има още да пати! Не му завиждам, как изобщо може да работи с такива "неща" около него!

10.02 2013 в 13:13

Ето отговора на въпроса дали Кунева е избягала от благоевградчани. Ама Кунева, за разлика от Добрев, е умна жена и преди всичко може да предвиди какво можеше да й се случи с буйната македонска кръв в Благоевград в началото на седмицата. Още повече, че Кунева няма никаква вина за големите сметки, а Манова в яростта си и с плиткия си мозък или по ничия заръка е решила да поведе тълпата към срещата на ДБГ. Между впрочем е спорно дали токът е скъп или заплатите ни са малки. Ако има надписвания веднага трябва да има реакция от министъра, ако не потребителите да минат на алтернативно гориво и да установят кое им е по изгодно.