Прокуратурата обявява резултатите от проверката на ЕРП-та

Юлиан Христов 03 април 2013 в 07:01 1697 0

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

В прокуратурата днес ще бъдат представени резултатите от проверката в енергетиката.

С разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров от 26 февруари 2013 г. стартира проверка в трите електроразпределителни дружества (ЕРП) от групите на „ЧЕЗ-България“ ЕАД, „EVN-България“ ЕАД и „Енерго-про“ ЕАД. С друго негово разпореждане от 12 март 2013 г. беше възложена проверка и в НЕК ЕАД.

Целта на проверките е да се установи дали обявените от дружествата разходи са реални и как те влияят върху формирането на крайната цена на тока.

Очаква се днес главният прокурор да обяви констатирани ли са нарушения. 

Заедно с тези проверки Цацаров разпореди съвместни екипи на прокуратурата и ДАНС, под ръководството на градския прокурор Николай Кокинов, да проверяват сключените дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и разполагаемост с „ AES – 3C Марица изток 1“ ЕООД и „Енел Марица изток 3“ АД. Впоследствие обаче Кокинов беше отстранен от това разследване. Вчера пък ВСС откри дисциплинарно производство срещу градския прокурор заради друго енергийно дело, в което има съмнения, че той не е спазил принципа за случайно разпределение на делата.

Заради съмнения за опъване на чадър в енергетиката, главният прокурор вече отстрани заместника си Галина Тонева. Причината е заповед, с която Галина Тонева е възложила дела за енергийната мафия на прокурор от ВКП Христо Граматиков, като по този начин не е спазила принципа за случайно разпределение на делата. До този акт се стигна след сигнал на лидера на РЗС и председател на комисията за корупция по високите етажи на властта Яне Янев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови