Проф. Митев: Топим се като нация, ромите ни превземат

Последна промяна на 04 януари 2013 в 09:28 4629 30

Българите намаляват и застаряват. Снимка: БГНЕС
Българите намаляват и застаряват. Снимка: БГНЕС

„България има проблем на проблемите. Ние се топим като държава, изчезваме като нация с всеки изминал ден”, обяви историкът проф. Трендафил Митев пред bTV.

Сред негативните тенденции той спомена и публикуваните от OFFNews данни, които показват, че през 2012 г. е имало най-ниска раждаемост от 1945 година насам.

Той напомни още, че по прогнози на Световната банка към 2050 година населението в България ще спадне с над 40% - до към 4,5 млн. души. В световен мащаб то ще се увеличи с 50% - от 6 на 9 млрд. 

 „На Балканите преди време всички държави сме били горе-долу на еднакво равнище – под 10 млн. граждани. Сега в Гърция от 6 са станали 9 млн., а в Румъния – от 9 - 21 млн. като се очаква да паднат до 18 милиона. Само при нас тенденцията е толкова остро надолу, като през 2030 г. ще сме под 6,5 милиона”, обяви още Митев.

Според него основен фактор за негативната тенденция има деиндустриализацията на страната, заради което младите хора няма къде да реализират интелектуалния си потенциал. 

Той напомни и за друг демографски проблем - увеличаващото се ромско население.

"То е превърнало раждането в професия – създава се биологична маса, която не продължава интелектуалното си развитие”, твърди професорът.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2013 в 16:30

Това е щото животът в Посткомунистческа България продължава да е много "хубав" и все по-хубав да става!...

10.01 2013 в 17:31

Защо спорим тук за глупости? Дали имало деиндустриализация? Слепи ли сте? Отговорът заминава всеки ден от летище София! И повечето от нас няма и да се върнат!

06.01 2013 в 14:48

Изобщо не виждам на турците да им е притрябвала нашата територия... Много добре си се развиват и в тяхната.

То по-срамният факт е, че дори и македонците, дето са луди за връзване и населяват 2-3 голи чукара са по-добре икономически и психически, даже...

06.01 2013 в 01:50

Нямам нищо против циганите, имам обаче против политиката водена спрямо тях от всички правителства без изключение. Липсата на върховенство на закона, еднакво за всички български граждани, без изключение, е изключително деморализиращ фактор в обществото ни. От друга страна, безотговорността и липсата на държавническо мислене у управляващите, които се грижат единствено как да докретат до края на мандата, като окрадат максимално каквото могат, вместо да създадат условия за ограмотяване, дългосрочни механизми за икономически растеж, и програми за работа не по фалшива интеграция, а като реална помощ за реалните проблеми на малцинствата. Ама като трябва да се "усвоят едни европейски пари", и знаем как, резултатите са налице. Повече от това никой не си мърда пръста, па после - циганите ни виновни. Кой циганин (па и българин) няма да избере да работи и да си гледа семейството, ако знае, че за кражба ще лежи ефективно(и дълго), а ако изкара един курс за квалификация и започне работа в местно предприятие, с прилична заплата, ще си реши основните проблеми? Е, то няма предприятия щото ги източиха, и прилични заплати няма, но поне от закона да започнат - току виж па някой се осмели да инвестира?! Растежът е обусловен преди всичко от сигурност и доверие. Просто е.

05.01 2013 в 01:18

Ако няма социални помощи, и ако закона позволява да гръмнеш крадец в дома си - циганите ще напуснат странта за 2 години или ще се цивилизоват. Просто защото сегашният им поминак няма да го има тук.

Но по-вероятния сценарии е, че съседите ни ще се възползват от опразването на тази плодородна земя. Предполагам че турците най-вече. Няма начин в пустинните земи да се нагъчкат още 50 милиона, а тук да е празно.

04.01 2013 в 18:40

Не знам защо си мислиш, че автобусите са държавни, на първо място :-) Не знам и защо си мислиш, че държавата трябва да определя къде да има хора или не, тази песен я пяхме при социализма :-) Ясно е, че не сме най-богатата държава в ЕС, че да имаме най-много болници, нали? Ако ти искаш да си благотворителен в тази сфера, направи болница и я издържай. Аз дарявам в други сфери.

04.01 2013 в 17:23

Чудесно измъкване в стил "гол охлюв", но все пак ще бъда изключително щастлив да внесете светлина в очевидното ми неразбиране на материята :) Все пак, следвах примерът Ви за идеалната държава - нищо освен онези 3 неща да не е държавно.

04.01 2013 в 16:24

Колега, в главата ти частно и държавно е едно и също. Без коментар ;-)

04.01 2013 в 15:25

Чудесно, продължаваме нататък :)
Предвид Вашите отговори, очевидно замяната на думата не е спомогнала за разбирането на смисъла.
Ще бъда изключително радостен, ако ме осветлите какво разбирате под "продънена каца".
Продънена каца ли е, ако много хора съществуват в благодарение на нея?
Или е продънена каца, поради злоупотреби на ръководния персонал и работници?
Ако е второто, то тогава тези хора би трябвало да си понесат отговорността. Фунцията "правораздаване" съществува и сега, а не само във Вашата идеална държава.

Относно купоните - страхотно е, че оценявате силата на купонните системи. Нашият народ пази светли и топли спомени от тези периоди. Така гарантирано ще има високо качество за услугата, която ще предостави този купон, защото частната фирма няма да желае да извлече максимална печалба с минимум вложени средства. Всички частни фирми са така. Освен това, купоните могат да бъдат и поименни и по населено място, а друга частна фирма ще определи оптималните количества купони за всеки индивид. Ще настанат светли бъднини. Размечтах се :)
Така, нека се върнем към отговорите Ви.
Очарован съм от Вашата готовност не само да се возите до бедни хора, а и да им предоставите билет лично от Вас. Дори съм склонен да повярвам, че често ползвате обществен транспорт.
За съжаление и тук изникват няколко въпроса:
- какво правят бедните, ако точно него ден не Ви се налага да пътувате?
- какво правят бедните, които не са на същия автобус?
- какво правят бедните, които случат с други бедни или коравосърдечни богати, та да няма кой да им предостави билет?

Как ще пътуват хората към бедните градове в такъв случай? Според Вашите разбирания, автобуси към тези селища не би трябвало да съществуват. Също така, вероятно в тези градове няма да съществуват поща, болница, училище, магазини... Тогава, какво ще принуди тези хора да останат да живеят в тези градове? Можете и сам да проследите логиката нататък. Всъщност, изглежда това се случва и в момента. Изглежда с бързи темпове сме се запътили към Вашата Идеална Държава. Странно, че сме се стопили с 2 милиона за 20 години, а бедните се увеличиха неимоверно много, но може и да е някаква техническа грешка. Все пак, съвсем наскоро ни убеждавахте от една статия, че всъщност българите не са бедни. Възможно е очите да ме лъжат.
Направо е невероятно как точно страните с най-висок стандарт на живот имат и най-развити социални услуги... Някаква измама ще да е.
Искрено се радвам на вижданията Ви за светлото бъдеще на БДЖ след евентуалната му продажба. Даже напълно ги споделям. Този подход сработи толкова добре и с почти всяка друга фирма, която беше приватизирана - цените на услугите паднаха драстично, качеството се повиши неимоверно много, а работниците им се радват на качествени условия на труд и европейски заплати.

04.01 2013 в 14:30

Да съм казал това? Или ти си мислиш, че в икономиката има само индустрия? :-)