Президентът обявява служебния кабинет

Елица Мартинова 12 март 2013 в 06:23 2172 2

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Днес следобед президентът Росен Плевнелиев трябва да обяви състава на служебния кабинет, който ще управлява в двата месеца до изборите.

В 16.00 часа в Гербовата зала на “Дондуков” 2 държавният глава и служебният премиер на страната ще направят изявления. Очаква се служебното правителство да заработи в сряда. Според Конституцията тогава парламентът трябва да бъде разпуснат.

Българският служебен кабинет ще работи по модела на правителството на Марио Монти в Италия, каза в интервю за австрийския в. Der Standard президентът Плевнелиев.

„Бъдещите министри са мъже и жени, които са изградили репутацията и компетенциите си, тръгвайки от нулата. Тяхното общо мото е: „за” Европа, „за” демокрация, „за” икономическо развитие. Всички те ще насърчават конструктивния диалог и прагматичните решения”, коментира пред австрийския вестник президентът.

OFFNews научи, че във вторник сутрин ще има заседание на най-близките до президента хора. На него трябва да се вземе окончателно решение за състава на кабинета. На срещите и разговорите с всеки един от кандидатите за служебен премиер или министър са правени и уговорките, че ако името на някой от тях се появи в медиите като част от бъдещото служебно правителство, кандидатурата автоматично отпада. По този начин много от спряганите имена за премиер вече излязоха от надпреварата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!