Президентът атакува строителството върху дюни в съда

Юлиан Христов 14 март 2013 в 18:29 2388 1

Разораните дюни в Несебър, които станаха повод за проверки на всички продажби на държавни гори. Снимка: БГНЕС
Разораните дюни в Несебър, които станаха повод за проверки на всички продажби на държавни гори. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев атакува промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие в Конституционния съд (КС). 

С окончателните промени в закона през февруари Парламентът забрани всякакво строителство върху крайморските дюни, но остави едно изключение, което дава възможност за строителството на военни обекти и на техническата инфраструктура. 

Именно в последната му част законът ще бъде атакуван от президента в КС. В мотивите е записано, че строителството "върху дюните на всички обекти на техническата инфраструктура, не осигуряват разумното използване на тези природни богатства - то трябва да отчита значимостта за обществото на допустимите изключения за строителство, като например националните обекти и общински обекти от първостепенно значение."

Според държавния глава законът не дава гаранции за това, че промяната на предназначението на поземлени имоти в горски територии в зона „А“ и „Б“ на Черноморското крайбрежие ще става при баланс между насърчаване на инвестициите, развитието на регионите и общините и създаването на условия за опазване и устойчиво интегрирано развитие на Черноморското крайбрежие. 

Плевнелиев смята, че насърчаването на инвестициите трябва да става по ясни правила, а предназначението на териториите за строителство върху тях е необратим процес и той трябва да става едва, след като бъдат въведени "защитни механизми", които да гарантират изпълнението на инвестиционния проект в срока и в размера на инвестицията.

"Законът предвижда и създаването на двойствен режим за горските територии, които попадат в зона „А“ и „Б“ по Черноморското крайбрежие и за горските територии в останалата част на страната. Това не гарантира равнопоставеност на гражданите и на юридическите лица в страната", е записано още в мотивите.

За да бъдат атакувани в КС тези промени, те трябва първо да бъдат обнародвани в Държавен вестник. Това се налага, защото президентът не може да упражни правото си на вето при липсата на действащ парламент. 

Промените бяха договорени след политическите консултации при президента, като целта беше да се наложи пълна забрана на строителство върху дюни. Промените бяха вкарани след серия протести на екоактивисти и граждани, особено след избухналия точно преди Нова година скандал със застрояване на дюни край Несебър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови