Преподавателите: За 24 г. ние не успяхме. Сега дължим подкрепа на студентите

Последна промяна на 28 октомври 2013 в 10:17 4752 44

Преподаватели се събират в двора на СУ, за да подкрепят окупацията. Снимка: Мая Младенова
Преподаватели се събират в двора на СУ, за да подкрепят окупацията. Снимка: Мая Младенова

 

"За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности – затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях."

 Това пишат преподавателите, подкрепящи протеста на студентите, в декларация от днес, която бе публикувана във фейсбук страницата на "Ранобудните студенти".

Преподавателите заявяват, че са убедени в пълното компрометиране на кабинета  "Орешарски" и застават зад исканията на възпитаниците си за оставка на правителството, разпускане на парламента и нови избори.

Подкрепящите студентите преподаватели вече са няколкостотин. И днес в двора на Ректората ще се разпространява подписката, в която желаещите да изразят подкрепа към студентите могат да впишат имената си. В нея са се подписали преподаватели от няколко висши училища, а най-силно е присъствието на доценти и професорти от Философския, Юридическия и Историческия факултет на СУ.

 

Пълният текст на декларацията: 

"Декларация на преподавателите, подкрепящи протестиращите студенти.

28 октомври 2013г. София

Ние, подписалите тази декларация преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и други висши училища в страната, заявяваме подкрепата си за протестиращите студенти.

Подкрепяме техните справедливи искания за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната. За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности – затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях.

Убедени сме, че правителството на г-н Пламен Орешарски е напълно компрометирано, а XLII Народно събрание е делегитимирано и всекидневно подрива и малкото останало доверие в политическите институции на страната. Затова заставаме зад исканията на студентите за оставка на правителството на г-н Орешарски, незабавното разпускане на Народното събрание, и насрочване на нови избори.

Вярваме, че в политиката моралът има място – и то днес, тук и сега. Затова се чувстваме длъжни да подкрепим студентите, дръзнали да се надигнат срещу цинизма, бездушието, пасивността и недоверието, разяждащи основите на обществото ни и поставящи под въпрос нашето бъдеще като политическа общност. С вас сме – успех!

Подписи събираме днес в Ректората."

Декларацията беше прочетена от проф. Цочо Бояджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!