Преподавателите: За 24 г. ние не успяхме. Сега дължим подкрепа на студентите

Последна промяна на 28 октомври 2013 в 10:17 4469 44

Преподаватели се събират в двора на СУ, за да подкрепят окупацията. Снимка: Мая Младенова
Преподаватели се събират в двора на СУ, за да подкрепят окупацията. Снимка: Мая Младенова

 

"За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности – затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях."

 Това пишат преподавателите, подкрепящи протеста на студентите, в декларация от днес, която бе публикувана във фейсбук страницата на "Ранобудните студенти".

Преподавателите заявяват, че са убедени в пълното компрометиране на кабинета  "Орешарски" и застават зад исканията на възпитаниците си за оставка на правителството, разпускане на парламента и нови избори.

Подкрепящите студентите преподаватели вече са няколкостотин. И днес в двора на Ректората ще се разпространява подписката, в която желаещите да изразят подкрепа към студентите могат да впишат имената си. В нея са се подписали преподаватели от няколко висши училища, а най-силно е присъствието на доценти и професорти от Философския, Юридическия и Историческия факултет на СУ.

 

Пълният текст на декларацията: 

"Декларация на преподавателите, подкрепящи протестиращите студенти.

28 октомври 2013г. София

Ние, подписалите тази декларация преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и други висши училища в страната, заявяваме подкрепата си за протестиращите студенти.

Подкрепяме техните справедливи искания за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната. За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности – затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях.

Убедени сме, че правителството на г-н Пламен Орешарски е напълно компрометирано, а XLII Народно събрание е делегитимирано и всекидневно подрива и малкото останало доверие в политическите институции на страната. Затова заставаме зад исканията на студентите за оставка на правителството на г-н Орешарски, незабавното разпускане на Народното събрание, и насрочване на нови избори.

Вярваме, че в политиката моралът има място – и то днес, тук и сега. Затова се чувстваме длъжни да подкрепим студентите, дръзнали да се надигнат срещу цинизма, бездушието, пасивността и недоверието, разяждащи основите на обществото ни и поставящи под въпрос нашето бъдеще като политическа общност. С вас сме – успех!

Подписи събираме днес в Ректората."

Декларацията беше прочетена от проф. Цочо Бояджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2013 в 23:34

Студентитe кaзaхa: "Спирате да плащате данъци!" и червената мутро-олигархия от всички разновидности и партийки ще се самоизяде! Така че спираме плащането - стига се е пълнил "казана" от много по малко за да го окрадат наколко олигарски по много!

29.10 2013 в 06:06

<em>Коментарът е изтрит заради вулгарен език.</em>

29.10 2013 в 01:00

Я, и дебелото НПО- Огнян Минчев насред двора... То сред уманитарите в СУ не мож се размина от прехранващи се в
НПО-та... :)

не били се справили - ами да върнат милионите, похарчени от спонсорите им :)

тъжното е, че добре се справиха лакеите на международните олигарси - за 20 години "риформите" им намалиха с 20% населението на територията...

28.10 2013 в 15:51

Точно казано :-)

28.10 2013 в 15:48

Ти от поставените лица от ДС ли беше през 90-та??? Я се скрий в мишата си дупка, моля!!!!!!!

28.10 2013 в 15:32

Много пари трябва да си взел за този дълъг и "задълбочен" анализ :-) Аре, върви се почерпи и почини си малко, та и ние да си починем от теб!!!

28.10 2013 в 15:25

Само в твоите сънища са Тиквоча и Цвъки, Коко Моко!!!

28.10 2013 в 15:19

"Искаме предварително да поясним, че ние нямаме никакви политически, идеологически или каквито и да било други пристрастия или зависимости. Не сме платени, не изпълняваме политически, партийни, олигархични, мафиотски или някакви други интереси. Не сме и част от контрапротестиращите..."

"Пак повтаряме – това е една самостоятелна инициатива на едни радетели за истина и справедливост, а не някаква поръчка"

"... за да не кажат после някои, че сме конспиратори, лъжци и изпълнители на някакви поръчки"

"Все още ли си мислите, че ние сме консипратори и че това е някаква измишльотина, с която искаме да опропастим усилията на новите ни народни будители?"

Eeee, прекалихте, другари, цели 4 пъти! Започне ли някой да убеждава и твърди повече от 2 пъти, че е с "честни сини очи", работата яко засмърдява.

28.10 2013 в 15:17

Най добрите в манипулации,компромати и атентати ,са червените боклуци.Те са способни да направят така, да повярваш че майка ти е мъж.Така че,не вярвам студентите да са платени.Що се отнася до постъпката на преподавателите,заслужава уважение,браво на тях.Така трябва.Тази червена паплач,трябва да се измете от ръководните длъжности.ОСТАВКА.Нека народа да реши на кой да даде следващият кредит на доверие.

28.10 2013 в 14:50

така погледнато, на теб би трябвало да ти плащат щедро да дращиш в защита на конкретни личности и на една прогнила от корупция власт, защото иначе няма как нормалн,а човешка душа да го стори. Освен това хората искат ИЗБОРИ, а не деветосептемврийски преврат, чиито тотален крах все още не можете да прежалите:)))