Студентска окупация в Търново, Пловдив, НАТФИЗ и НБУ (обновена)

Александра Маркарян 28 октомври 2013 в 09:52 3580 33

Окупираната аула на НАТФИЗ. Снимка: Ранобудните студенти
Окупираната аула на НАТФИЗ. Снимка: Ранобудните студенти

Студентската окупация обхвана днес Великотърновския университет, НАТФИЗ и Нов български университет.

Тази сутрин в 9,15 ч. бе окупирана 321-ва аудитория във ВТУ.

"Не срещаме подкрепа от ръководството. Очакваме вашето присъствие", пишат към колегите си и медиите младежите, окупирали аудиторията.

Тази сутрин бе окупирана и Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ).

Студенти обявиха окупацията тази сутрин, след като в първите минути на 28 октомври разпратиха до медиите декларация в подкрепа на колегите им от Софийския университет, които започнаха окупациите на 23 октомври в 272-ра аудитория на Ректората.

Вчера подкрепа за студентите изрази председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който дойде заедно с колегата си Ивайло Захариев в двора на Ректората на СУ. Там той заяви пред журналистите, че неговата роля е да даде знак, че още утре (бел. ред. – днес) всичките му колеги ще подкрепят протестиращите студенти.

Днес и НБУ се включи в стачката , като студенти блокираха голямата зала на сградата в кв. “Овча купел” в 11 ч. днес. Пред входа се събира подписка в подкрепа на студентските искания за оставка, разпускане на парламента и насрочване на нови избори. За един час над сто души се включиха в нея. Много преподаватели в частното висше училище подписаха петицията.

Големи транспаранти с надпис “Окупация НБУ. Подкрепяме СУ”, бяха спуснати пред входа на университета.

Окупацията, започнала от 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет, вече обхвана няколко факултета и университета. За днес са планирани нови инициативи в различни университети.

В 16 ч. е планирана окупация и в Пловдивския университет. Над входа вече е спуснат транспарант на студенти  с надпис "Ако не ние, кой? Ако не сега, кога?".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!