Пожарът край Айтос е потушен, още три стихии вилняха през нощта

Елица Мартинова 11 август 2013 в 13:04 1443 0

Пожарът на Витоша.  Снимка: Захари Коровски
Пожарът на Витоша. Снимка: Захари Коровски

Пожарът край Айтос вече е напълно потушен, съобщиха от Областна дирекция на МВР Бургас. През нощта пожарникарите са локализирали още три големи стихии.

Пожарът, който вчера вилня във вилната зона на Айтос, вече е напълно потушен и няма опасност да се възпламени отново. Тепърва предстои да бъде установен размерът на щетите от огнената стихия.

Високите температури са изправили огнеборците в битка с още три огнени стихии през нощта. В района на Хасково пламъци опожариха 600 декара гори и недостъпни горски масиви. Огънят е овладян рано тази сутрин.

Локализирана е и стихията, която се разрази край ямболското село Поляна. Пламъците се разгоряха в събота и изпепелиха 100 декара широколистни и 400 декара иглолистни гори.

Пожар горя и Старозагорско, но огнеборците успяха да го локализират бързо.

Пред "Фокус" днес главният експерт от Изпълнителната агенция по горите Владимир Константинов коментира, че горските пожари през това лято са почти четири пъти по-малко в сравнение със същия период на 2012 г.

"Миналата година към това време на годината имаме възникнали 422 пожара в горските територии и 41 000 декара засегната територия от пожари. Тази година към този момент пожарите са към 108, а засегнатите площи са 5200 декара. Това се дължи може би на факта, че юли месец беше значително по-влажен от миналата година, което е един основен фактор", обясни Константинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови