Огромен горски пожар в Хасковско

Елица Мартинова 09 август 2013 в 07:38 1478 0

Пожар, Снимка: БГНЕС, Архив
Пожар, Снимка: БГНЕС, Архив

Огромен горски пожар в борова гора продължава да гори край хасковското село Спахиево вече втори ден.

Пламъците са лумнали около 13 ч. на обяд в четвъртък. Огънят бързо се е разпрострял над 500 дка от боровата гора край селото.

На мястото вчера бяха изпратени 6 коли на Областната пожарна и един екип на Горското стопанство. Всички те са останали да се борят със стихията и през нощта. Въпреки усилията им обаче пожарът вече обхваща 1000 декара .

В борбата със стихията вече са се включили над 150 пожарникари и военни служители. Овладяването на пожара е било изключително трудно заради вятъра и високите температури. Торфената маса, натрупана с годините, също създава пречки при гасенето. На места са се образували пролуки, в които пожарът се разпространява и под земята.

Първоначално екипите са пръскали вода само по фронта на стихията, като по този начин са й пречели да се разраства. Впоследствие в гасенето се е включил и хеликоптер, който е разпръсквал вода в сърцето на пожара.

За да координира работата на екипите, е пристигнал и началникът на Областната противопожарна служба Николай Вълчев.

Тази сутрин той съобщи, че пожарът е овладян, макар че огънят все още тлее. Той подчерта обаче, че с покачването на дневните температури стихията най-вероятно ще се разрази отново. Вълчев обясни, че огнеборците ще останат на мястото и днес.

Според началника на Областната противопожарна служба няма опасност за съседните населени места, защото огънят гори на повече от 3 км от най-близкото село.

Пред БНТ местните жители обявиха, че имат подозрения за умишлен палеж. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!