Понеделник - ден на траур за трагедията в "Ораново"

02 август 2013 в 19:26 1728 0

Мина „Ораново”. Снимка: Булфото
Мина „Ораново”. Снимка: Булфото

Правителството обяви 5 август 2013 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на миньорите в „Ораново”.

В понеделник националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователни телеграми до семействата на загиналите в мина „Ораново” Иван Лазаров и Николай Михайлов.

„Добре разбирам, че винаги ще усещате в душите си празнината, която тяхната смърт оставя, и ще таите гняв срещу несправедливостта на случилото се. Дълбоко съм съпричастен към мъката ви и ви уверявам, че ще получите нашата подкрепа в тези трудни за вас дни. Надявам се хубавите спомени за тези истински и достойни хора да ви дадат сили да продължите напред. Поклон пред паметта им!”, се казва в телеграмата на министър-председателя.

През последните две седмици с безпокойство и тревога следях развитието на издирвателната операция в рудник „Ораново“. Всички ние бяхме водени от надежда и искрена вяра, че усилията ще се увенчаят с успех и затрупаните миньори ще бъдат открити живи. За съжаление днес с покруса научихме новината за потвърдената им гибел, заяви в петък президентът Росен Плевнелиев.

Възхищавам се на отдадените и последователни действия на спасителните екипи, които положиха изключителен труд, за да се притекат на помощ на пострадалите. Те се превърнаха в рядък пример за съпричастност и героизъм и спечелиха благодарността и уважението на цяла България.Вярвам, че започналото разследване без забавяне ще разкрие причините за инцидента и, ако се установи липса на адекватен контрол или неспазване на мерките за безопасност, виновните ще понесат своята отговорност. Поднасям съболезнованията си на близките и колегите на загиналите, каза още президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови