Плевнелиев: Цените не могат да се свалят със споразумение

Борислава Славова 08 август 2012 в 12:29 1525 1

Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Цените не могат да се свалят или замразят със споразумение между правителството и големите вериги магазини, а със създаването на конкурентна среда, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Решението на Министерството на земеделието и храните да замрази цените на 10 основни продукта няма да окаже дългосрочен положителен ефект, сигурен е президентът. Плевнелиев припомни, че и в миналото е имало подобни практики, но всичките неуспешни. Според него единствено наличието на конкурентна среда би имала въздействие върху поддържането на разумни пазарни цени на стоките. От друга страна взаимоотношенията между производители и доставчици ще бъдат честни.

Плевнелиев отбеляза, че цените на хранителните стоки в световен мащаб растат и България не остава на заден план в това отношение. Важното според него е не скокът на цените, а вносът и износът на българските продукти.

Страната ни вместо да изнася суровото зърно може да работи и да търси инвестиции в изграждането на фабрики за храни. По този начин ще се извлече печалба от ДДС, която ще остава в държавата. От друга страна голяма част от храните у нас се внасят. Вносът на домати и краставици е 10 пъти повече отколкото износът. Ако тези тенденции претърпят обрат, тогава в България ще има едно истинско ценообразуване, посочи Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews