Плевнелиев: България ще е победител, ако преодолеем критичната ситуация

10 март 2013 в 17:25 1587 9

Президентът взе участие в дискусията „Какво държи Европа заедно?”.
Президентът взе участие в дискусията „Какво държи Европа заедно?”.

Ще се радвам, ако гражданската енергия по улиците на България доведе до подобрение, заяви Росен Плевнелиев във Виена.

Българският президент взе участие в дискусията „Какво държи Европа заедно?”. Държавният глава отново припомни, че подкрепя гражданските протести.

„Отговорът в сегашната ситуация е, когато сме „в светлината на прожекторите” на цяла Европа, с действията си да покажем демократичната си култура и готови ли сме за промяна към по-добро”, каза президентът.

„Ако преминем по един достоен начин през ситуацията, в която се намираме, България ще бъде големият победител”, заяви още Плевнелиев във Виена.

„Някои говорят за национализация на електроразпределителните дружества, други обаче се изправят срещу монополите. Във всяко село в Австрия хората могат свободно да избират доставчиците си на електроенергия, а у нас това все още не е възможно и това трябва да се промени”, категоричен беше президентът.

Той припомни позицията си, че в енергийния сектор трябва да бъдат извършени проверки на „всички по веригата, за да наложим европейски правила”.

Силата на Европа е в това, че заедно можем да решаваме проблемите, да създаваме общ пазар с общи правила за една демократична и по-просперираща общност, заяви президентът Плевнелиев на дискусията „Какво държи Европа заедно?”.

„Европейският съюз не е „счетоводен съюз за еврофондове” и не представлява просто един общ пазар. Това е съюз на ценности и на демократични държави, които заедно изграждат своето общо бъдеще”, подчерта българският държавен глава на форума във виенския „Бургтеатър”.

България беше във фокуса на вниманието по време на дискусията, в която взеха участие федералният президент на Австрия Хайнц Фишер и еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!