Бунтът блокира ЖП гари (снимки)

Вероника Шербанова 10 март 2013 в 11:47 4669 2

 Демонстранти блокираха движението на влаковете в София и Варна на 10 март. Снимка: Сергей Антонов
Демонстранти блокираха движението на влаковете в София и Варна на 10 март. Снимка: Сергей Антонов

Хиляди демонстранти блокираха движението на влаковете в София и Варна, а в Пловдив кордон от полицаи спря протестиращите малко преди Централна гара.

София

В първите минути на протеста в столицата над 400 души се събраха на протест пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Демонстрантите се насочиха към Президентството, като шествието беше предвождано от камион, от който звучат възрожденски песни. Те блокираха кръстовището на ул. „Славянска” и „Г. С. Раковски”.

Протестиращите носят българско знаме с дължина повече от 10 метра. Те заявиха, че протестът е мирен и призоваха ако има хора с маски, те да бъдат посочени на полицаите, които охраняват митинга.

Участниците в протеста посочиха, че енергийният министър в оставка Делян Добрев е поел отговорността за случващото се в ДКЕВР, но е обърнал гръб на исканията на протестиращите.

Същевременно над  100 души се събраха пред Съдебната палата на паралелен протест на ВМРО. Част от протестиращите момичета и момчета са облечени в народни носии. Чува се маршова музика.

Протестът на ВМРО се сля с протеста срещу монополите. Демонстрантите блокираха столичния бул. "Цар Освободител". Има засилено полицейско присъствие.

Протестиращите се обявиха против приватизацията на БДЖ и се отправиха към Централна гара, като по пътя си блокираха блокираха кръстовището на бул. „Мария Луиза” и бул. „Сливница”. Те скандираха “Един протест-един народ”, “Мафия” и “Единство”. Техният брой се увеличи на над 1500.

Протестиращите излязоха на всички перони на Централна гара. На някои от тях бяха опънати дълги знамена. Те скандираха “За България докрай”, “България, събуди се”, “БДЖ не се продава, нито подарява” и др.

Влаковете бяха изтеглени, за да могат да тръгнат по разписание. На гарата имаше множество полицаи, но със свалени щитове.

След протеста на Централна гара над 500 души се отправиха към Президентството, където шествието приключи.

Без инциденти е преминал днешният протест в столицата, съобщават от СДВР. Обстановката по време на протестното шествие е била спокойна, няма задържани.

Варна

Над 5000 души обградиха варненската ЖП гара от всички страни. Демонстранти легнаха на релсите и обявиха, че няма да мръднат от тук.

Протестът е срещу приватизацията на БДЖ –„Товарни превози”. Хората скандират „Мафия” и призовават железопътните превози в България да служат само на народа.

В началото на протестното шествие  над 5000 души се събраха пред сградата на общината.

Протестиращите се разделиха на две групи. Едната - до купчината камъни, които варненци поставиха в памет на починалия Пламен Горанов, който се самозапали пред общината в знак на протест срещу ТИМ и кмета Кирил Йорданов, а другата - до паметника на Сръбско-българската война. Двете групи спорят за това кой е водачът на протестите във Варна.

Протестиращите издигнаха знамена и плакати с надписи “Не на монополите”, “Ревизия на общината”, “Пламен изгоря, за да подпалим ТИМ”, ”Не искаме избори, а държава с контрол” и др.  

Шествието се отправи към Аспаруховия мост и го блокира. След това протестиращите се отправиха към “Енерго-Про”. До инциденти не се стигна, тъй като сградата на енергоразпределителното дружество беше оградено от жандармеристи. Демонстрантите попречиха на журналисти да направят пряко включване от мястото на протеста.

Пловдив

Към 13.50 часа полицията пропусна над 100 демонстранти до паркинга на Централна гара. Протестиращите  заявиха, че няма да престъпват полицейския кордон, който плътно е обиколил гарата.

Преди това протестиращите в Пловдив преминаха по бул. „Цар Борис Трети Обединител" през Тунела и блокираха булевард „Христо Ботев", като се насочиха към Централна гара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!