Quantcast

Патриарх Неофит отслужи панихида в памет на цар Борис III

Последна промяна на 31 август 2013 в 16:38 1673 2

Патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС, архив
Патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС, архив

Българският патриарх Неофит отслужи панихида в памет на починалия преди 70 години цар Борис III. На цеременонията присъстваха и бивши министри от кабинета Сакскобурготски и привъженици на НДСВ и монархисти.

Преди 70 години, на 28-ми август, тогава празникът на Богородичното успение, в трудни дни за родината ни, богоугодно да приеме в небесните си вселения обичния български цар. Царят отстоява на чудовищен натиск и като верен син на БПЦ изпълнява достойно своя християнски дълг като не позволява 50 хил. българи от еврейски произход да бъдат погубени в лагерите на смъртта, каза патриархът в словото си, цитиран от БНР.

Президентът беше единственият представител на българска институция, дошъл да почете паметта на цар Борис III. На журналистически въпрос за присъствието си на панихидата президентът отговори, че е тук, за да отдаде почит като държавен глава към друг държавен глава. Плевнелиев каза, че идването му в Рилския манастир е чисто човешки акт на хуманност към семейството на цар Борис III, които в близката история на България трябваше да понесат несправедливостта на оскверняването на семейната памет.

Президентът припомни, че иска България да бъде символ на хуманност не само в регионален, но и в световен план, а не на конюнктурен реваншизъм и отрицание.

Паметта на цар Борис III е била осквернена с всевъзможни пропагандни лъжи, каза Симеон II, наследник на царската корона. 

Народ, който не помни миналото си, трудно може да се ориентира и да намери точно целта за бъдещето. Днес пред мощите на Св. Иван Рилски, покровител на целия български народ и в присъствието на г-н Президентът, на който благодаря особено, искам да кажа, че през последните мъчителни 70 години, от когато се възкачих на българския престол не е минал един ден без да съм милеел най-малко за България, или да работя и да се постарая с всички сили да правя това, което съвестта ми диктува в полза на нашия народ, каза той.  

Голяма радост да бъда тук
, каза пред БНР княгиня Мария Луиза. Според нея има още много въпроси, които тепърва трябва да бъдат проучени във връзка със смъртта на баща й.

Родната ни църква отдава днес почит на цар Борис III, който преди 70 години умира внезапно в разгара на Втората световна война. След като умира Борис III поклонението пред тялото му е било 5-дневно в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.08 2013 в 17:54

Ако войната е била "поточето",то цар Борис III е бил жертвеното агне което се е стремяло да стои в най-долната част на "поточето".Ако Чърчил е "вълка",който се е стремил да застане далеч от "поточето" и в един момент когато царя е разбрал,че мъти или не мъти водата ще бъде изядена цяла България е бил принуден да предложи на Съюзниците да отворят Втория Фронт през Гърция и че той ще ги пусне.Така половин Европа ще бъде спасена от Чърчиловата комунизация и войната ще приключи преди СССР да напусне границите си и понеже това е било напълно осъществимо,се появява мотив цар Борис да бъде отстранен.Днес се вижда,че ако това е станало,смисъла от Втората Световна война щял да се загуби,затова Чъчиловите-фашисти са казали на царя: "Мътиш ни водата и за това ще те изядем".В последствие пък Чърчиловите-комунисти окупират половин Европа,докато по заповед на "Щуката"не им дръпнаха щепсела и победител се оказа, че бил само световния империализъм.За да НЕ се разбере цялата истината,БСП историци още съществуват и изказват страхливо мнения от висотата на вече противоречиви партийни пристрастия.Така се и получи,както Чърчил го е казал "Отивайки си ние оставаме",макар и под чуждо име.

31.08 2013 в 17:23

Да пусне панихида и за сИМЕОНЧО, да свиква още от сега.