ПАСЕ: Промените в съдебната система минават през битка с лобита

18 декември 2012 в 12:00 1391 0

Правосъдие
Правосъдие

Част от реформите в българската съдебна система минават през конфронтация с лобитата в нея.

Констатацията се прави в препоръките към проекторезолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), публикуван от "Правен свят". 

В текста се посочва:

За съжаление, някои фундаментални принципи, като независимостта на съдебната власт, не винаги са били зачитани и някои важни назначения не са правени на основание на качества и почтеност. Същевременно, трябва да бъде отчетено, че някои промени изискват куража за конфронтация с лобита. Това е вярно и за самата съдебна власт.

В доклада се посочват общо седем мерки, които властите у нас трябва да предприемат. Основният акцент сред тях е гарантиране на независимостта на съдебната система и въздържане от какъвто и да е натиск върху нея. В документа се предлага гарантиране на разделението между съдии, прокурори и следователи в рамките на ВСС, както и за ненамеса  на едно от тези звена в кадруването на другите.

Документът посочва още, че има какво да се направи още, особено по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност, гаранциите срещу злоупотреби от страна на служители на правоприлагащите органи, независимостта на медиите, защита на малцинствата от дискриминация и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!