Първи бар затвори заради забраната за пушене

Александра Маркарян 12 юни 2012 в 17:19 5347 10

Този надпис все още стои на входа.  Снимка: Сергей Антонов
Този надпис все още стои на входа. Снимка: Сергей Антонов

Първото заведение, затворено от собствениците си заради въведената пълна забрана за пушене на закрити обществени места, вече е факт в София.

Club Plan B на централната столичната улица „Цар Шишман“ официално спря да работи вчера, 11 юни. Анонсът за затварянето дойде няколко дни по-рано. На 6 юни от бара написаха до приятелите си във Фейсбук:

„Клуб План Б НЕ Е клуб за пушачи или непушачи, за дебели или слаби, за грозни или красиви, за бели или черни, за добре облечени или лошо облечени. Клуб План Б е клубът за добра клубна музика и смеем да твърдим, че за изминалите две години са свирили едни от най-добрите клубни DJ's в България.

Щастливи сме от факта, че при нас се събират хората, които по някакъв начин движат градската ъндърграунд култура и имат отншение към НОЩНИЯ ЖИВОТ“.

След този анонс екипа на клуба пише следното:

„След влизането в сила на забраната за пушене на обществени места, пушачите (мажоритарната част от нашите клиенти), излизат да пушат пред заведенията и към тях започнаха да се присъединяват и непушачите ... явно хората, които искат да бъдат заедно, не обичат да бъдат разделяни със закони. За съжаление, струпването на клиенти пред нашето заведение създава дискомфорт на нашите съседи, които не са избирали да живеят в близост до нощен клуб, за разлика от нашите клиенти, които имат правото да изберат дали да идват или не в нашия клуб.

Взехме решение да се оттеглим временно, докато не намерим вариант, при който няма да пречим на никого. Искренни благодарности към всички DJ's (които показаха световна класа), всички Нас и всички Вас (които дадохте смисъл на нашите идеи)!“

Пълната забрана за пушене на закрити обществени места, както и на детски площадки и стадиони, беше въведена със закон на 1 юни. Оттогава досега са направени над 7000 проверки в цялата страна за спазването ú.

Глобата за физическо лице, нарушаващо забраната е 300 до 500 лева при първо нарушение. Ако бъде глобен втори път, сумата може да е до 1000 лева.

За фирмите санкцията е доста по-тежка - 3000-5000 лева за първо нарушение и до 10 000 - за повторно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!