Първанов: Ветото е тежка политическа грешка

Елица Мартинова 09 август 2013 в 08:53 3009 20

Георги Първанов
Георги Първанов

Ветото на Плевнелиев е тежка политическа грешка. Както казват спортистите – непредизвикана грешка.

Това пише в коментар за вестник „Преса“ бившият държавен глава Георги Първанов по повод ветото, което президентът Плевнелиев наложи върху промените в Бюджет 2013.

Според социалиста Конституцията в България е отредила ясно правомощията за съставянето на бюджетната политика на правителството.

„Винаги съм смятал, че Конституцията повелява хората да избират правителство и парламент, които да формират бюджетната политика. Изкуши ли се президентът да спира Закона за бюджета, има риск да се обездвижат институциите в държавата, да се блокира икономиката“, пише Първанов.

Той загатва, че не одобрява и коментара, който Плевнелиев направи относно избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Винаги съм смятал, че в отношенията на президента с изпълнителната власт трябва да има принципни неща, които да са своеобразен "кодекс". Сред тези неписани правила са: отказ от иницииране на оставки, отказ от коментари по кадрови въпроси по съставяне на правителството, отказ от налагане на вето върху държавния бюджет, отказ от критика на изпълнителната власт в разговори с представители на други държави", пише още той и подчертава: Ясно ще кажа, че съм от онези, които не искат оставката на кабинета и отстраняването на президента. Искам да имаме успешно правителство и успешен президент", пише Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!