Quantcast

Първанов: Ветото е тежка политическа грешка

Последна промяна на 09 август 2013 в 08:53 2446 20

Георги Първанов
Георги Първанов

Ветото на Плевнелиев е тежка политическа грешка. Както казват спортистите – непредизвикана грешка.

Това пише в коментар за вестник „Преса“ бившият държавен глава Георги Първанов по повод ветото, което президентът Плевнелиев наложи върху промените в Бюджет 2013.

Според социалиста Конституцията в България е отредила ясно правомощията за съставянето на бюджетната политика на правителството.

„Винаги съм смятал, че Конституцията повелява хората да избират правителство и парламент, които да формират бюджетната политика. Изкуши ли се президентът да спира Закона за бюджета, има риск да се обездвижат институциите в държавата, да се блокира икономиката“, пише Първанов.

Той загатва, че не одобрява и коментара, който Плевнелиев направи относно избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Винаги съм смятал, че в отношенията на президента с изпълнителната власт трябва да има принципни неща, които да са своеобразен "кодекс". Сред тези неписани правила са: отказ от иницииране на оставки, отказ от коментари по кадрови въпроси по съставяне на правителството, отказ от налагане на вето върху държавния бюджет, отказ от критика на изпълнителната власт в разговори с представители на други държави", пише още той и подчертава: Ясно ще кажа, че съм от онези, които не искат оставката на кабинета и отстраняването на президента. Искам да имаме успешно правителство и успешен президент", пише Първанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2013 в 18:41

Не съм се съмнявал, че агента на ДС (собственика на в-к преса) ще да де думата на агента на ДС (играл ролята на президент), за да нападне класовия враг.

09.08 2013 в 14:33

Ахахах, да!!! :)

09.08 2013 в 14:32

Тези двамцата са платени, игнорирай ги.

09.08 2013 в 13:04

ква истинност ?? Ти чете ли статията? кодекс? ми те в БСП остава и кодекс с медиите да съставят тогава - да не ги питат кой предложи кандидатурата на Пеевски, и други такива въпроси да не се задават...

09.08 2013 в 12:20

Май и Гоцето е попадал в тези 96 неустановени процента от новия бюджет. Как е посмял Плевнелиев да възпрепятства финансовия просперитет на този виден наш сънародник! Това демокрация ли е?!

09.08 2013 в 12:19

Отесня ти големия шлем, другарю Гоце.
Къде е големия е*ач на коври хванал хе*пес от една от тях?
Къде е бракониера, който хвана защитен архар?

09.08 2013 в 12:08

Каза Гоце фон Сирищник, докато си чистеше пушката за 50 000 лв., а трипера го сърбеше нетърпимо. Помилването на Дон Цеци и на още няколко стотин рецидивисти не беше грешка, нито писмото в подкрепа на Милошевич, нито финансирането на Саддам. Но вето на бюджета е направо УЖАС! Как смее този?

09.08 2013 в 11:46

Президента е една от малките надежди, когато има престъпно и задкулисно правителство! Затова смятам, че не е прав. Дори и да трябва - не искам да мълчи, не искам да бездейства. С всичкия този отпор тези са непоклатими, ми ако и Президента се прибере в дупката някоя? Какво ще стане?

09.08 2013 в 11:40

Подкрепям ветото, както и казаното по повод пеевски! Нещата трябва да са ясни и точни и да се казват навреме. Няма нищо лошо в това да се знае за какво ще се харчат тези пари - "разплащане с бизнеса" е много общо понятие. "Бизнес" е и купуване на цигански гласове на избори.

09.08 2013 в 10:53

ИЗВИНЯВАЙТЕ, но тук имате претенцията да сте САМОСТОЯТЕЛНО мислещи хора?! Може да кажете, че не му вярвате на Първанов, както и аз НЕ му вярвам, че го считате за демагог - също, но да отричате истинността на изказаното от него - това вече си е ЗОМБИРАНЕ!