Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Парламентът окончателно ни извади от Бургас-Александруполис

Нели Чолашка 12 март 2013 в 15:11 1388 0

Парламент, Снимка: БГНЕС
Парламент, Снимка: БГНЕС

Парламентът реши окончателно да денонсира споразумението за изграждане на нефтопровода Бургас-Александруполис. Това беше прието на второ четене от депутатите днес.

Законопроектът беше внесен от Министерския съвет и има подкрепата не само на ГЕРБ, но и на Синята коалиция, и на ДПС в парламента.

Той беше приет на първо четене миналия четвъртък и имаше идея същия ден да се гласува и на второ четене (разрешено е, когато не са постъпили предложения между първо и второ четене), но по настояване на БСП второто гласуване беше отложено.

На извънредно заседание на парламентарната икономическа комисия днес финансовият министър в оставка Симеон Дянков припомни, че денонсирането се предлага, защото проектът е изключително неизгоден за България.

Държавата ще трябва а вложи между 1 млрд. и 2 млрд. долара, а от транзитна такса ще получава по 30 млн. долара годишно. Това означава, че в най-добрия случай инвестицията ще се изплати през 60-65 години, обяви Дянков.

Мартин Димитров от Синята коалиция припомни позицията на сините, че проектът е икономически изгоден за Русия и Гърция, а за България остава само екологичният риск. Рискуват се приходите от туризъм, повтори Димитров.

Петър Димитров от БСП, който известно време беше енергиен министър в правителството на тройната коалиция, контрира с тезата, че тръбата е толкова опасна, колкото е и извозването на нефт за „Нефтохим”.

Румен Овчаров (БСП) е убеден, че именно за България проектът  Бургас-Александруполис е икономически изгоден. Според него Русия и Гърция имат политически интереси, а не икономически от проекта.

Той доразви тезата си и в пленарна зала.

В пленарна зала отново се изказа Петър Димитров, който обяви, че България ще бъде осъдена за развалянето на договора.

По думите му твърдението за инвестиция от 1 млрд. долара е нереална и измислена.

Големият печеливш от отказа от този проект ще е Турция, която ще запази монопола в преноса на петрол, обяви Димитров.

Отново тезите си развиха Марин Димитров. Той припомни, че няма положителен ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда) на този проект.

Иван Иванов от сините пък напомни, че Русия иска 51% от тръбопровода, който ще минава през България.

Дебатите продължиха повече от час и до голяма степен повториха тези от миналия четвъртък, когато депутатите гласуваха за денонсирането на договора на първо четене.

Те бяха използвани за всякакви политически изказвания.

В крайна сметка в края на мандата си този парламент извади България от проекта Бургас-Александруполис с 96 гласа на депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!