Депутатите зачеркнаха тръбата Бургас-Александруполис

Елица Мартинова 07 март 2013 в 11:27 1928 2

Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС
Ангел Найденов, Снимка: БГНЕС

Парламентът реши на първо четене да денонсира споразумението за изграждане на нефтопровода Бургас-Александруполис. Законопроектът ще влезе за второ гласуване в петък.

Със 113 гласа „за“, 24 „против“ и двама „въздържал се“ народните представители отказаха българско участие в проекта. Мотивът за отказа от тръбата е, че тя ще бъде крайно неизгодна за страната ни.

„Този проект трябва да бъде спрян, защото за максимално възможна полза от 30 млн. долара на година, можем да разрушим целия си туризъм. Съществува риск от разлив в Черно море. Ако това се случи, какво ще стане с българския туризъм. Неслучайно референдумът в Бургас даде недвусмислен отговор”, заяви Мартин Димитров от „Синята коалиция“.

Той бе категоричен, че финансовите ползи за този проект са за Гърция и Русия, а рисковете остават само за България.

За да изясни позицията на кабинета, в парламента дойде и финансовият министър в оставка Симеон Дянков.

„Този проект е финансово неосъществим. Не само, че той за България е финансово бреме, а въобще за всички участници в този проект. При проучванията се оказва дори, че той е непосилен“, обясни Дянков.

На противоположна позиция бяха народните представители от левицата, според които проектът е от национално значение и отказът от него ще е в ущърб за страната.

„Защо гръцката страна отказва да денонсира споразумението, руската страна – също. При положение, че са такива катастрофически загубите от строежа на този проект, при положение, че има редица становища, че проектът не може да се реализира на някаква разумна основа. Защо тогава другите две страни отказват да го денонсират“, попита от трибуната Георги Пирински от „Коалиция за България“.

Дебатите около законопроекта нажежиха обстановката в залата и малко преди почивката в 11 ч. председателстващият Менда Стоянова направи поименно преброяване, поискано от червения депутат Михаил Миков. Тя прекъсна преброяването, щом установи, че в залата има кворум.

„Настоявам за поименно преброяване. В този парламент има депутати с имена от „А“ до „Я“. Искаме да се види кой точно е в залата, за да се спре, поне в края на този парламент, с порочната практика на ГЕРБ да си осигурява удобен кворум, за да приема текстовете с мнозинството си“, заяви Ангел Найденов от левицата.

В крайна сметка, законопроектът бе приет с убедително мнозинство. Предстои текстовете да минат за повторно разглеждане в икономическата комисия и утре да влязат в пленарна зала за второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!