Парк "Врана" вече е отворен за разходки

08 юни 2013 в 13:08 13681 0

В двореца
В двореца "Врана" царското семейство е прекарвало по-голямата част от дните си. Снимка: БГНЕС

Паркът "Врана" в София отвори днес за пръв път врати за граждани. Посетителите могат да го разгледат всяка събота и неделя от 10 до 16 ч.

На всеки кръгъл час ще има обиколка с екскурзовод. До края на юни посещенията са безплатни. От месец юли обаче за влизане ще се заплаща билет от 5 лева за възрастен и 2 лева за деца от 5 до 17 години. За по-малките и за хора над 65 години входът ще остане безплатен. При организирани групи обиколката ще струва по 1 за децата и 4 лева за възрастни.

Паркът, в който е разположен и царския дворец "Врана", заема площ от  968 декара. В  него има 821 декоративни растителни вида. Подготвените за посетителите маршрути обхващат около 350 декара. В двореца живя Симеон Сакскобургготски, докато бе премиер на страната. Това бе и първият дом на внука му Симеон Хасан, син на княгиня Калина и съпруга й Китин Муньос.

През 2001 г. Симеон Сакскобургготски дари по-голямата част от парка на Столичната община, като в договореното споразумение има условие гражданите да имат свободен достъп.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова годишната издръжка ще е 400 000 лв. Отвореният за посетители парк няма да е от типа със зелени площи за пикници и детски площадки, защото е защитена зона и музей на градинското и парково изкуство.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!