Пачките бюлетини масово са разлепени в секциите, напук на закона

Милен Енчев 12 май 2013 в 15:50 4459 0

Избори. Снимка: БГНЕС
Избори. Снимка: БГНЕС

Районната избирателна комисия в Благоевград подмени 600 бюлетини в местна секция, съобщи председателят на комисията Йордан Симонски.

Причината е, че в една от секционните избирателни комисии бюлетините, които са слепени в пачка по 50 броя, са били разлепени едни от други, което е нарушение на Изборния кодекс. Членовете на въпросната СИК са решили да проявят бдителност, но в старанието си са допуснали грешка, коментира Симонски. Всички предварително разделени бюлетини са подменени с нови. 

Няколко сигнала за същото нарушение бяха подадени днес в сайта За честни избори. Три от тях са от София. Единият е от кв. Изток в 26-та СИК в професионалната гимназия по фризьорство.“Дадоха ми предварително подпечатана бюлетина от разпластена купчина, а не от кочан. На забележката ми,че това е нарушение на Изборния кодекс, лелките смутолевиха, че така било по-лесно“, гласи сигналът. Ситуацията е аналогична в 44 секция в София в кв. Бъкстон. „В 44 секция в 2ро училище Емилиян Станев в Павлово все още разслояват и подпечатват предварително бюлетините“, гласи съобщението. Същото се случва и в кв. Гео Милев. За разлика от колегите си в Благоевград, членовете на столичната РИК обаче още не са се задействали. 

Аналогичен случай има и в Шумен, личи от друг сигнал. „В 46-та избирателна секция, бюлетините се дават предварително скъсани от кочана и с предварително положен печат. Дори и след моя забележка тази практика продължи за следващите избиратели“, разказва авторът му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови