Прокуратурата потвърди: Бюлетините в Костинброд не са брак

Последна промяна на 12 май 2013 в 12:08 11010 14

Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов
Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов

350-те хиляди бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд и които са извън необходимата бройка за парламентарния вот, не са технологичен брак, съобщиха за bTV от прокуратурата.

Държавното обвинение е открило в печатницата и 4 палети брак - намачкани и отделени бюлетини, но не опаковани за изнасяне. Записите от видеокамерите в печатницата са иззети и предстои разпит на всички работещи там.

От прокуратурата уточниха, че образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре.

Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата, опровергавайки твърденията на Марин Райков, че отношенията между възложителя и изпълнителя на поръчката са приключили тогава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2013 в 17:31

Браво Анализатор. Тече разследване, но по-бързаха коментариите и заклемяването. Хора, мислете КОЙ има полза от СКАНДАЛИТЕ. Станишев се оплаква от незаконни подслушвания, но няма записи на нито един друг освен на Борисов. Станишев дава анонимка на прокуратурата и тя веднага започва проверка. По закон анонимните сигнали не се разглеждат нооооооооооооо

12.05 2013 в 17:23

Когато нямат печат и подписи на секционните комитети бюлетините са просто хартия. Кой ще пише дали без знака , Х бюлетините се отнасят за ГЕРБ. Опакованите и готови за транспортиране бюлетини не ми говорят нищо. Това, че собственик на печатницата е от ГЕРБ също не е доказателство. А когато едни само пишат без да мислят и само повтарят чужди думи също не е доказателство Вече се съмнявам във възпитанието Ви и в обективността Ви. За това България няма да се оправи, колко за мен аз достатъчно съм показала, че имам способност за мислене и че не робувам на незащитени от факти мнения. Жалко за Вас!

12.05 2013 в 17:16

Още вчера от Министерски съвет ясно казаха, че в тази обществена поръчка е заложен 10% технологичен брак - това са въпросните 350 000 бюлетина. Нима прокурорите не разбират разликата между предварително планиран технологичен брак и реално допуснат брак? Или се правят, че не разбират?
Пътят ни към Европа и Шенген минава през реформирана съдебна система и това е единствената система, чийто мониторинг продължава - ето какво разбират прокурорите и от страх, че ще си изгубят топлите и властни местенца, слугуват на комунистите.

12.05 2013 в 16:13

Във всяко едно предприятие, независимо от предмета му на дейност има документация за всички дейности, които се извършват. Има както законово регламентирани задължителни документи, така и вътрешнофирмени, които се издавт и ползват само вътре в предприятието и служат за контрол на дейността, планиране и т.н. Издава се документаиця и за брака. Когато се открият несъответствия между двата вида документи, или изобщо няма документи за част от готовата продукция това за какво говори? Разбира се, че за нерегламентирано производство и такова извън поръчка по даден договор. В репортаж по национална телевизия гледах инервю с директора на печатницата, който каза, че тези 350 000 бюлетини са брак, който е 2% от производството. Замислете се малко ако 350 000 са 2% от производството то цялото производство е 17 500 000! Кой по дяволите поръчва 17 500 000 бюлетини за страна, в която има няма 7 000 000 души и не всички имат право на вот. Дори и тези 2% брак да не са само от бюлетините, а от цялото производство на печатницата, каква е тази печатница, която произвежда 17 500 000 броя продукти, независимо какви са те, дали са вестници, плакати, рекламни материали или каквото и да боли друго? За колко време може да произведе печатницата такъв брой продукция?

12.05 2013 в 14:55

Именно за това тече разследване в момента, за да се отговори на някои въпроси, разбира се не на тъпи въпроси от сорта дали са отбелязани с X или дали има печати и подписи. Това са 350 000 бюлетини, опаковани и готови за транспортиране (какъв ще е този брак, всеки нормален с поне една гънка си дава сметка, че не може да става дума за брак в такива размери). Малко ли са съвпаденията - собственик, който е общински съветник от ГЕРБ, същата печатница, която е спечелила обществената поръчка (като знаем как се печелят тези поръчки)..... А отказа да се мисли е от такива като вас, само дето не е сигурно дали е отказ или просто неспособност. Е, затова няма да се оправим.

12.05 2013 в 14:51

Жоро, истинска бюлетина и бракувана такава се различават като деня и нощта! За какви "експертизи" пишеш бе, човек??? И не само това, ами искаш и вещи лица, че и Господ да слезе на земята и да ти отвори очите! :) Никъде не съм виждал бракувани печатни произведения, които акуратно са подредени, опаковани, качени на палета, че и готови за експорт....... към нЕкоя книжна фабрика /ако има такава все още, че идиотите които ни управляват, рапродадоха всичко и нищо не е останало наяве от предишни фабрики и заводи!/....... :D :D :D Не се прави на ощипана мома, а мисли с главата си!..... Горната имах пред вид... ;)

12.05 2013 в 14:24

За какви фалшиви бюлетини се пише, отбелязани ли са с Х за ГЕРБ, имат ли печати и подписи, на кои ще бъдат раздадени, как ЦИК ще ги получи, сигурни ли са, че са подготвени за ГЕРБ . ЦИК как ще ги получи, на кои изборни секции от печатницата ще ги раздадат, кои ще ги подпише и подпечата, с кои печати и други въпроси на които трябва да се отговори. Но кой ще съди телевизиите и партиите за предизборна черна агитация след като по закон денят преди избори е ден за размисъл и според мен само прокуратурата може да излезе с кратко съобщение за събитието. Денят за размисъл никой не го е отменил . Но в България никой не спазва законите, и народа е толкова податлив, че отказва да мисли, а вече може би и няма с какво. Съжалявам за думите си ,но съм убедена че е така, ако може нека някой ме оправергае.

12.05 2013 в 13:22

Това едва ли е толкова трудно? Ако са нарязани, сгънати и опаковани едва ли са брак. За брака би трябвало да има и съответните документи.

12.05 2013 в 13:20

АКО ВЪРНЕМ 23-24 ГОДИНИ НА ЗАД ЗА ПРЕДИШНИ ИЗБОРИ.......КАКВО ЛИ Е СТАВАЛО ТОГАВА.....

12.05 2013 в 13:20

http://btvnews.bg/bulgaria/parlamentarni-izbori-2013-34.html

Върховната касационна прокуратура пред bTV:
Бюлетините в "Мултипринт" не са технологичен брак