Гърция казва в понеделник кога отваряме ГКПП "Маказа"

OFFNews 17 август 2013 в 18:59 6616 2

България открива ГКПП
България открива ГКПП "Маказа".

Гръцката страна трябва да отговори в понеделник с конкретна дата за отварянето на новия граничен пункт Маказа-Нимфея. Очаква се пускът да е през следващата седмица.

Това заяви в Кърджали депутатът от левицата и председател на парламентарната комисия по регионалното развитие Димчо Михалевски, цитиран от БГНЕС.

България настоява отварянето на граничния пункт да стане възможно най-скоро. Търси се компромисното решение и баланс на двустранните интереси, каза депутатът.

Строителните работи по изпълнението на временната връзка, която трябваше да свърже готовия участък до гръцкия град Комотини с пътната мрежа на Гърция, са приключили на 7 август. Още на следващия ден в Гърция се е състояло съвещание в Министерството на външните работи, което е поискало становището на българската страна. На 8 август в София е получена първата нота от Атина, с която се предлага да се отвори границата при Маказа, но с известни условия – без церемонии, само за леки автомобили и автобуси.

Михалевски припомни, че според спогодбата през 1995 г. това е един от трите ГКПП, предназначени и за тежки товарни превози – Илинден-Ексохи, Рудозем-Ехинос и Маказа-Нимфея. "Вече имаме и негативния опит от отварянето на границата при Златоград-Ксанти, когато в бързината и размяната на ноти не беше дефинирано точно какви транспортни средства могат да преминават. През последните седмици бяхме свидетели на едно нерегламентирано ограничение от гръцката страна да не се пропускат лекотоварни автомобили над 2,5 тона. Това затрудни свободното преминаване на стоките и хората, поради което нашето Външно министерство предприе сериозни действия", припомни депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!