Още 100 млн. лв. за енергийно обновяване на сградите

Нели Чолашка 23 ноември 2012 в 15:34 978 0

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Държавата ще даде 100 млн. лв. за енергийно обновяване на около 250 общински сгради в страната, съобщи днес министърът на икономиката Делян Добрев на семинар за енергийната ефективност в Столичната община.

Финансирането ще е от фонда за енергийна ефективност и е съвместна инициатива на на министерствата на икономиката и на финансите. Плановете са проектът да заработи до кроя на тази година, като започне с подаване на молби от общините .

Средствата ще бъдат предоставяни на общините под формата на изгодни заеми, уточни Добрев. Кредитите ще са с 3-годишен гратисен период, като на четвъртата година ще бъде възстановена само главницата. 

Добрев напомни, че в момента с 47 млн. евро от международния фонд “Козлодуй” се обновяват 243 сгради в страната. От тях 26 са в София - училища и детски градини. 

Март 2013 г. ще започне изпълнението на проект за енергийно ефективно улично осветление и ремонт на детски градини и училища в столицата. 

Добрев уточни, че за малкия и средния бизнес също има предвидени 200 млн. евро за енергийно обновяване. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова напомни, че догодина общината ще обнови значително автопарка на градския транспорт - ще купи 100 нови метанови автобуса, 20 нови трамвая и 10 метровлака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!