Осъдиха повторно Авиоотряд 28, отказал информация за полетите на властта

Юлиан Христов 08 юли 2013 в 17:06 1433 3

Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС
Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) задължи правителствения Авиоотряд 28 да даде достъп до исканата от Сдружение с "България на гражданите" (ДБГ) информация за полетите на властта.

С решение от 1 юни ВАС е отменил решението на генералния директор на отряда от 3 септември 2012 година, с която той отказва достъп до информация за полетите на властта при правителството на Бойко Борисов. С въпросното искане от сдружението получиха информация само за полета с отбора на "Бистришките тигри", но по всички останали питания беше получен отказ.

Това е втора по рода си осъдителна присъда за Авиоотряда, след като журналист от bTV осъди администрацията на Министерски съвет за отказан достъп до списъците с хората, летели на правителствения "Еърбъс". 

На питането на ДБГ Авиоотрядът е отговорил само в частта за полета от 28 и 29 юли 2012 г., който е превозил футболните клубове "Витоша-Бистрица" и "Чавдар-Етрополе". На това искане е отговорено, като са предоставени документи за полета Варна - София, включително и справка за всички направени разходи, заплатени от БФС, фактури за разходите.

На други 7 въпроса обаче е отказан достъп, с аргумента, че исканата информация не се събира и съхранява в архивите на Авиоотряда. Отказаната информация касае полетите в периода 27.07.2009г. – 20.08.2012г., както и това кои са били пътниците, кое ведомство е подало заявка за ползване услугите на Авиоотряд 28, стойността на съответните полети, както и заплатени ли са разходите и от кого. 

ВАС оспорва мотиви на правителствения превозвач, като се позовава на Устройствения му правилник. Според текстовете в него полетите се осъществяват след писмена заявка, която трябва да съдържа информация за пътници и товари, летища или площадки за излитане и кацане, а също така и разписание на полета, дата, час и отсечка, по която ще се осъществи въздушен ескорт, ако такъв е организиран от посрещащата страна. "Полетите на Авиоотряд 28 за нуждите на министерствата и ведомствата се извършват след заповед на премиера, т.е., за да бъде извършен конкретен полет е налице нормативно регламентиран минимум данни, с които самият Авиоотряд 28 следва да разполага", аргументира се съдът.

Пак според правилника на Авиоотряда за всеки полет трябва да има и изготвена разходна сметка.

Съдът заключава, че действително Авиоотрядът не е длъжен да съхранява информация, но когато тази информация липсва, той би трябвало да посочи на заявителя какви са причините за това. "В този контекст, отговорът на административния орган, че не разполага с тази информация, без конкретни уточнения в тази насока, следва да се класифицира като немотивираност на акта в тази му част, респ. налага извод за неговата незаконосъобразност", е записано в мотивите на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!