Проверяват полетите на Авиоотряд 28 до септември, Борисов привикан за изслушване

Елица Мартинова 03 юли 2013 в 10:28 2201 5

Венцислав Лаков,
Венцислав Лаков, "Атака".

Напълно единодушно депутатите решиха да удължат до 30 септември срока на работа на временната парламентарна комисия, която разглежда полетите на Авиоотряд 28, осъществявани по времето на ГЕРБ.

Комисията, оглавявана от Венцислав Лаков от "Атака", бе гласувана на 5 юни, а работата й трябваше да приключи на 5 юли. На заседание вчера обаче членовете на Комисията, сред които са Антон Кутев и Жельо Бойчев от КБ и Рамадан Аталай от ДПС, решиха да поискат от парламента да удължи срока на работата й. Първоначалното предложение бе Комисията да продължи работа още месец. В пленарна зала обаче членовете й поискаха от депутатите друго.

"Тази комисия си върши работата добре и ще стигне докрай. Става въпрос за къртовски труд, затова предлагаме удължаване на живота на комисията. Според мен дори това време е малко", коментира днес в пленарна зала Лаков.

Изказването му бе подкрепено и от Антон Кутев, който настоя комисията да работи до 30 септември, но подчерта, че членовете й ще направят всичко по силите си, за да приключат преди края на лятото.

"Всички полети, включително и тези на "Бистришките тигри", са ставали с изричния подпис и нареждане на Бойко Борисов. Идеята, че той не е знаел за полета на тигрите, е, меко казано, нелепа. Тук-таме е имало и устни нареждания, той достатъчно добре е знаел за какво става дума. Другото, което установихме, е, че голямата част от тези полети са плащани допълнително от различни институции, но първо това плащане е било незаконно, защото Авиоотряда няма право на търговска дейност. Второ, плащането е било непълно. Това означава, че с личния подпис на Бойко Борисов е бил ощетяван бюджетът", заяви Кутев.

Вчера комисията реши следващия вторник да привика на изслушване експремиера Бойко Борисов. На заседанието бе представен Докладът на Инспектората към МС, който е извършил проверка на дейността на Авиоотряд 28 за периода май 2011 г. - май 2013 г. От данните стана ясно, че с правителствените самолети са летели холивудските звезди Арнолд Шварценегер и Джон Траволта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!