Орешарски мисли за рестарт на АЕЦ „Белене”

Елица Мартинова 30 май 2013 в 09:23 4401 20

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Има шанс да бъде рестартиран проектът за строеж на АЕЦ „Белене”, коментира пред БНТ новият премиер Пламен Орешарски.

„Гледам на АЕЦ „Белене" като на икономика, а не като на политика. Ако проектът има необходимата ефективност, е редно да се мисли за реализация, ако няма - не си струва", уточни министър-председателят.

Той заяви, че ще прегледа подробно анализите на проекта и ще установи дали те все още са актуални. Премиерът подчерта, че ако България има икономически интерес от проекта, той ще бъде възобновен, но само с участието на стратегически инвеститори. Орешарски бе категоричен, че 100-процентовото държавно участие не е вариант, тъй като носи огромен риск за държавата и страната ще трябва да вземе твърде големи заеми.

Новият премиер коментира, че не може да обещае бърз просперитет на държавата, но ще работи за плавно подобрение на икономиката. Според министър-председателя първото и най-сериозно предизвикателство пред кабинета е високата безработица, каквато по думите му не е имало от 2001 г. насам.

Орешарски подчерта, че най-спешната задача пред новите министри е да върнат доверието на хората и да снемат общественото напрежение.

„Хората от улицата са най-активната част от нашето общество, с която трябва да се води диалог - те не трябва да се възприемат нито като опозиция, нито като съратница", каза премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!