"Орешарски марш" стигна до Ихтиман

04 август 2013 в 20:19 4097 12

Маршрутът на
Маршрутът на "Орешарски марш". Снимка: bTV

След близо двудневен преход участниците в похода „Орешарски марш" стигнаха до Ихтиман, съобщи bTV. Обясняват, че са много уморени, но и много ентусиазирани.

 „Температурите са високи, но бойният ни дух е още по-висок и решимостта ни нараства с всеки изминат километър, а не намалява. Подкрепата на хората ни дава сили, защото постоянно някакви коли спират, бибиткат, подават се ръце, викат „Оставка", казва Любен Иванов.

 Идеята за похода е на Георги от Хасково. Въпреки тежката си болест, той тръгна пеш от родния си град, за да се включи в протестите на площад "Независимост".

 „Дните, които изкарах на жълтите павета в палатковия лагер, ме амбицираха да взема идеята и да я споделя с Любо, за да можем да направим и този вид протестен преход, който наистина сам по себе си пак е уникален", коментира Георги Маринов.

 В групата е и художничката Руми Бек, която от години живее в чужбина. Последната й изложба е в Австралия. Оттам се прибира у дома и се включва в протестите.

 „За мен това е едно страхотно събуждане и възраждане на българския дух. Това е исторически момент и всеки, който носи дори малко българска кръв, не може да остане несъпричастен към това нещо", разказва тя.

 Любен очаква по пътя към групата да се присъединят още хора. Първото ново попълнение очакват още в понеделник - в Пазарджик.

 Признават, че са надценили силите си и затова вече са ревизирали първоначалните си планове. Ще стигнат до крайната цел - резиденция "Евксиноград" край Варна с ден по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!