Протестиращи зоват: Окупирайте резиденция Евксиноград

Лилия Христова 29 юли 2013 в 16:13 13634 22

Протестиращи смятат да окупират резиденция Евксиноград.
Протестиращи смятат да окупират резиденция Евксиноград.

Групи във Фейсбук готвят блокада на правителствената резиденция "Евксиноград" край Варна. Официално тя е насрочена за 19.00 ч. на 5 август, когато се очаква там да пристигнат народни представители и членове на кабинета, за да се отдадат на лятна почивка.

Според идеите, публикувани в социалните мрежи, протестиращите искат да спрат достъпа до резиденцията по суша, въздух и вода. За тази цел в акцията с искане за оставката на кабинета "Орешарски" най-вероятно ще се включат и делтапланеристи. 

Най-активни са членовете на групите "Едно море - един Приморски парк" и "Да блокираме Евксиноград". Техните намерения са на 5 август да бъдат блокирани двата входа към двореца откъм магистралата Варна - "Златни пясъци", залива под местността "Траката" до града, както и едноименния плаж, граничещ с този на "Евксиноград".

Само преди няколко дни стана ясно, че въпреки протестите в столицата, които продължават вече повече от месец и половина, депутатите ще скъсят лятната си ваканция само с два дни. Причината за това е, че така ще могат да гласуват окончателно актуализацията на бюджета за 2013 г.

Според правилника на парламента народните представители трябва да са във ваканция през целия август, но управляващите обмислят на 1 и 2 август да работят, като в петък целият ден да бъде посветен на парламентарен контрол. В трите седмици от 5 до 25 август да няма пленарни заседания, а депутатите да се върнат за работа в комисии в последната седмица на месеца - от 26 август. Първото пленарно заседание на парламента след ваканцията ще бъде 4 септември. Така народните представители ще имат 32 почивни дни, ако си спестят участието си в комисиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!